Zvizdić o infrastrukturnim projektima za BiH

Fena
Zvizdić o infrastrukturnim projektima za BiH
/ Denis Zvizdić na Samitu u Rigi
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svom obraćanju na samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine ("16+1"), koji se održava u Rigi govorio je o infrastrukturnim projektima za BiH.

"Peti samit predstavlja dokaz da smo svi zajedno postigli značajan napredak koji se odnosi na jačanje saradnje između naših 17 prijateljskih zemalja", kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na plenarnoj sjednici Petog samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom Narodne Republike Kine (16+1), koji se održava u Rigi.

Zvizdić je u uvodnom obraćanju informirao učesnike o dešavanjima u BiH,a između ostalih, kako je u septembru prihvaćena aplikacija za članstvo u EU.

"Zbog toga će BiH u decembru dobiti upitnik koji predstavlja naredni korak ka dobijanju kandidatskog statusa, što će otvoriti novo poglavlje u odnosima sa EU", kazao je Zvizdić, ističući da bi BiH trebala dobiti status kandidata do kraja naredne godine.

Također je naglasio da BiH nastavlja sa implementacijom brojnih reformskih mjera u oblasti poreske politike, unapređenja poslovnog okruženja, tržišta rada, jačanja konkurentnosti i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih investicija.

"Reforme koje smo proveli u zadnjih 15 mjeseci su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast BDP-a od 3,1 posto te otvaranje novih 25.000 radnih mjesta." naveo je.

Istakao je i da je BiH saglasna s tekstom Deklaracije "Tri mora" te izrazio uvjerenje da deklaracija predstavlja dobru osnovu za promoviranje saradnje i razvoj industrijskih kapaciteta zemalja "16+1".

U tom smislu, naglasio je interes BiH za izgradnjom željezničke pruge Beograd-Sarajevo-Ploče, nastavak izgradnje panevropskog koridora 5c, izgradnjom Jadransko-jonske auto ceste te izgradnjom i modernizacijom riječnih luka, u slučaju BiH - luke Brčko.

Naveo je projekte u BiH koji su u toku, ali i nove planirane projekte koji su u skladu s ciljevima 16+1 saradnje.

"Projekt pripreme za izgradnju termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 Tuzla je u finalnoj fazi te će se danas obaviti potpisivanje finansijskog dijela tog ugovora. Ranije su potpisani ugovori za izgradnju Termoelektrane Banovići, kapaciteta 350 MW, kao i ugovori za izgradnju vjetro parka u Tomislavgradu i izgradnju ceste Glamočani-Mliništa", pojasnio je Zvizdić.

Od projekata za koje su pregovori u toku su izdvojio je izgradnju auto puta Banja Luka-Prijedor, izgradnju dionica na Koridoru 5c, izgradnju tunela Prenj, kao i projekte izgradnje hidroelektrana "Dabar" i "Buk Bijela" te projekte izgradnje željezničke infrastrukture.

"Za te projekte BiH su neophodni strani investitori i imamo namjeru da apliciramo za sredstva koja su raspoloživa za projekte unutar platforme 16+1", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Također, istakao je interes BiH za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu te u tom smislu izrazio spremnost za potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji sa NR Kinom.

"Rad na projektima od zajedničkog interesa će zasigurno doprinijeti privrednom razvoju naših zemalja, jer je suština i ovog Samita da pokrene privredna partnerstva koja će rezultirati novim investicionim projektima, razmjenom znanja i te lakšim kretanjem ljudi i roba. U prilog tome govori i današnje potpisivanje Sporazuma između BiH i Narodne Republike o međusobnom ukidanju viza na službene i diplomatske pasoše", kazao je.

Predsjedavajući Vijeća ministara iskoristio je ovu priliku da pozove učesnike Samita da iduće godine u aprilu dođu u BiH, i to u Mostar, gdje će biti održan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina, te u Sarajevo na konferenciju o saradnji u oblasti turizma, saopćeno je iz službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije