Zvizdić: Dodik je otvoreno pozvao na rušenje Oružanih snaga BiH

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Dodik je otvoreno pozvao na rušenje Oružanih snaga BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da današnji poziv Milorada Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH (OSBiH) da slijedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme Vojske RS, predstavlja otvoreni poziv na rušenje OSBiH koje su najvažniji garant mira u BiH i najbolji primjer uspješne unutrašnje bh. integracije.

Vijeće ministara BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, rekao je Zvizdić, nastaviti na podržavanju, kreiranju i finansiranju projekata i aktivnosti koje će voditi ka daljem jačanju ukupnih kapaciteta OSBiH.

„A najbolji odgovor na ovakve opasne i rathohuškačke poruke i prijetnje, jeste dalje jačanje državnih institucija, adekvatno djelovanje nadležnih pravosudnih organa, dosljedno i beskompromisno insistiranje na vladavini zakona i slanje ANP-a, odnosno aktivacija MAP-a kao narednog koraka u procesu NATO integracija BiH. EU integracije i NATO integracije, predstavljaju, u skladu s važećim zakonima, odlukama Predsjedništva BiH, kao i važećom Strategijom vanjske politike BiH, dva najvažnija cilja vanjske politike BiH, i sve nadležne institucije BiH su obavezne da djeluju u skladu s tim“, poručio je Zvizdić.

Dodao je da istovremeno očekuje adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne međunarodne zajednice, kako bi se javno osudile i institucionalno trajno zaustavile ovakve beskrupulozne provokacije, a ojačali procesi saradnje, mira i stabilnosti u BiH i čitavom regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije