Zvizdić: Do kraja godine moguća direktna aviolinija Sarajevo-Skopje

A. B.
Zvizdić: Do kraja godine moguća direktna aviolinija Sarajevo-Skopje
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon današnjeg sastanka s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, izjavio je kako je moguće da se do kraja godine uspostavi direktna aviolinija Sarajevo-Skopje.

Zvizdić je nakon razgovora sa Zaevom izjavio kako su najbitnije seuroatlanske integracije te da je to je važan vanjskopolitički cilj.

"BiH i Meakedonija imaju kvalitnu ekonomsku saradnju, ali ona može biti sadržajnija i dodatno unaprijeđena. Prošle godine je smo zabilježili realizaciju saradnje i projekata dvaju zemalja vrijednih 300 miliona KM, a dodatno je zabilježen i rast od deset posto", kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, procijenjeno je da bi saradnja za vrijeme mandata Vijeća ministara, do kraja 2018. godine, mogla biti povećana za dodatnih 120 miliona KM imajući u vidu potencijale dvije države.

"Ono što nedostaje je jačanje infrastrukturne povezanosti, a očekujemo da ćemo do kraja godine stvoriti uvjete za direktnu avioliniju između dva glavna grada, Skopja i Sarajeva. Naša opredjeljenost je da jačamo region, a u prvom smislu u ekonomskom smislu. Danas smo potpisali sporazume u oblasti poljopvirednog razvoja i kulture", rekao je Zvizdić.

Premijer Zaev je, obraćajući se medijima, kazao da je u skladu s Berlinskim sporazumom i u skladu s onim u Trsu, poslana jaka poruku da Makedonija i BiH žele ići naprijed i jačati svoje odnose. 

"Danas smo potpisali važan sporazum u oblasti poljoprivrede između dvije zemlje, a on se odnosi na to da možemo zajedno nastupati prema stranom tržištu, to jest prema IPA fondovima. Drugi ugovor koji je potpisan, a koji je trebao odavno biti potpisan, je iz oblasti kulture. Nije to samo saradnje dvaju zemalja, već i poboljšanje odnosa i saradnja u oblasti kulture na svakom mogućem nivou", rekao je Zaev.

Dodao je kako se nada da će Zvizdić najesen posjetiti Makedoniju, kada bi trebalo biti potpisano još ugovora.

"Nadam se da će biti priznati dokumenti, poput vozačke dozvole i da će građanima dvaju zemalja biti omogućeno nesmetano putovanje u dvije zemlje", zaključio je.

Zvizdić i Zaev će u toku dana posjetiti i Rotimlje gdje će položiti vijenac na spomen-obilježje tragično stradalom predsjedniku Republike Makedonije Borisu Trajkovskom i članovima njegove pratnje.

U večernjim satima predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijer Makedonije će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati manifestaciji Mostar Peace Connection i potpisati Mostarsku povelju mira.

Premijer Makedonije je u Sarajevo doputovao jučer, a njega je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije