Zvizdić: Cvijanović uporna da krizu iz RS-a prebaci na nivo BiH

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Cvijanović uporna da krizu iz RS-a prebaci na nivo BiH
"Upornost sa kojom Željka Cvijanović pokušava eskalirajuću krizu u bh. entitetu Republika Srpska prebaciti na nivo države BiH već prima obrise providnog politikanstva i neargumentovanih, pa i zluradih izjava.

One ne priliče osobi koja obnaša funkciju predsjednice vlade", ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić u saopćenju za javnost navodi da posebno tragikomično djeluju instrukcije i zadaci koje Željka Cvijanović neprimjereno i neselektivno daje Vijeću ministara, dok se istovremeno bh. entitet RS suočava sa institucionalnom krizom i zabrinjavajućim socio-ekonomskim stanjem, što govori o stvarnim dometima Vlade RS koju vodi Cvijanović. Ali, kaže predsjedavajući, to su teme koje predsjednica Vlade RS treba objasniti zastupnicima u NSRS koji to od nje već mjesecima uzaludno traže. 

"Što se tiće Zakona o akcizama, pokušaj da se odgovornost za njegovo usvajanje prebaci samo na Vijeće ministara  BIH, ili selektivno na SDA i SzP, jeste unaprijed propao pokušaj pravdanja pred domaćom javnošću i predstavnicima međunarodne zajednice koji već dugo toleriraju brojna iznevjerena obećanja, blokade i opstrukcije koje dolaze iz bh. entiteta RS", naglašava Zvizdić.

Ističe da je svima u BiH potpuno jasno da odgovornost za trenutnu blokadu usvajanja akciza leži na međustranačkom tandemu koji je sastavljen od entitetskih ministara finansija koji ne dolaze iz SDA ili SzP, nego upravo iz  SNSD-a i HDZ-a.

"Upravo je glasovima tih ministara u Upravnom odboru Uprave za indirektno oprezivanje  jednostrano usvojeno rješenje za koje je jasno da nema parlamentarnu podršku, jer akcize usmjerava u budžetsku potrošnju, a ne u novu cestogradnju. Argument kojim Cvijanović inicijativu entitetskih premijera o akcizama, volšebno pretvara u nepostojeći dogovor entitetskih vlada jednostavno nije tačan, jer saglasnost entitetskih vlada o predloženom tekstu zakona jednostavno ne postoji, što je premijer Novalić više puta javno i potvrdio. Naravno, ako bi entitetske vlade koje će biti i korisnici i implementatori sredstava ostvarenih kroz akcize i putarine, postigle saglasnost o tekstu zakona o akcizama, to bi značajno olakšalo proces njihovog usvajanja. Ali, takav sporazum ne postoji i zbog toga je potpuno jasno da je potrebno dodatno raditi na definiranju konačnog teksta Zakona o akcizama, ako postoji iskrena namjera da isti bude usvojen i infuziona tranša MMF-a za nivo entiteta odobrena", kaže Zvizdić.

Prema tome, poručuje predsjedavajući, ako Vlada RS-a ima iskrenu namjeru da akcize budu usvojene, onda je proces vrlo jednostavan: zatraži se sastanak, pozovu se nadležne osobe i nađe adekvatno rješenje. 

"Upravo je nastavak razgovora i traženje općeprihvatljivog rješenja ono na šta ja, kao predsjedavajući Vijeća ministara  BIH, već danima i sedmicama pozivam sve relevantne sudionike. I na kraju, i bez namjere da vodim dalju polemiku, želim ponoviti da Vijeće ministara BIH, kao generator pozitivnih procesa u BiH, ostaje spremno da zajedno sa svim relevantnim učesnicima nastavi aktivno raditi na pronalaženju adekvatnog rješenja u vezi sa Zakonom o akcizama, koji će jasno definirati transparentnost trošenja sredstava prikupljenih na ovaj način i koji će biti isključivo vezan za pokretanje investicija u oblasti izgradnje autoputeva i puteva i kao takvo dobiti potrebnu parlamentarnu podršku", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije