Žuti meteoalarm za Mostar i Trebinje zbog visokih temperatura

Anadolija
Žuti meteoalarm za Mostar i Trebinje zbog visokih temperatura
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U većini dijelova Bosne danas se očekuje pretežno sunčano vrijeme s naoblakom uglavnom prijepodne, dok se u Hercegovini očekuju visoke temperature kao i prethodnih dana.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ) stoga je izdao žuti meteoalarm za Mostar gdje se očekuje maksimalna temperatura do 34 stepena celzija. Ista temperatura očekuje se i u Trebinju gdje je također na snazi žuto upozorenje koje nagovještava potencijalno opasno vrijeme kada građani trebaju biti na oprezu.

U utorak će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne pljusak kiše moguć je u jugozapadnim, zapadnim i centralnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura iznosit će od 12 do 17, na jugu od 19 do 24, a najviša dnevna od 27 do 31, a u Hercegovini od 30 do 34 stepena.

U srijedu će biti nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 23, a najviša dnevna od 28 do 34 stepena.

U četvrtak će biti pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a najviša dnevna od 23 do 29, na jugu od 30 do 34 stepena, saopćeno je iz Odsjeka za analizu i prognozu vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prema prognozama FHMZ-a, početak mjeseca obilježit će uglavnom nestabilno vrijeme uz mogućnost pojave lokalnih grmljavinskih pljuskova. Ova nestabilnost izraženija će biti u Bosni, dok će u Hercegovini biti više sunčanih intervala.

Već od kraja tekuće sedmice prognozira se stabilnije vrijeme, a samo za dane 12. i 13. juli očekuju se nepovoljne vremenske prilike praćene grmljavinom i kišom.

Značajniji porast temperatura očekuje se naredne sedmice odnosno od 11. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije