Žustra rasprava u Parlamentu: Nešić optužio Izetbegovića da "vrijeđe Srbe i crnce"

8
Radiosarajevo.ba
Žustra rasprava u Parlamentu: Nešić optužio Izetbegovića da "vrijeđe Srbe i crnce"
Foto: Srna / Nenad Nešić

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i zastupnik ove stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine, predložio je novu tačku dnevnog reda na današnjoj sjednici.

“Deklaracija o osudi govora mržnje nekadašnjeg člana Predsjdništva BiH, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića. Cilj ove deklaracije jeste da iznevjerenim građanima danas odavde pošaljemo poruku da ne treba da strahuju, da većina predstavnika političkih stranaka ne podržavaju sukobe i osuđuju svaki govor mržnje. Znam da ovo što sad govorim mnogim predstavnicima bošnjačkog naroda nije drago da slušaju, ali smatram da bi ovo bio veliki iskorak ka tome da politički predstavnici bošnjačkog naroda pokažu da je BiH moguća država. Pozivam vas da javno osudimo sve one koje pozivaju na rat, sukobe i nasilje, da jasno kažemo da rat, sukobi i nasilje ne stanuju BiH”, naveo je Nešić, piše N1.

Dalje ne nastavio:

“Jako me pogodilo neki dan kad me je moj prijatelj Bošnjak pitao: 'Druže, idemo li u neki novi rat i treba li da se selimo odavde?'. Ne trebamo se seliti odavde”, poručio je Nešić.

On navodi da je Izetbegović zadnjih dana "vrijeđao Srbe i crnce".

Odgovorio mu je Saša Magazinović iz SDP-a koji je kazao da je govor mržnje u političkom prostoru - više nego prisutan.

“Ovako sročena deklaracija abolira sve druge koji se također služe govorom mržnje i politički je usmjerava na potpuno pogrešan način. Da li se Bakir Izetbegović služi govorom mržnje? Da, ima situacija. Da li je on čovjek o kojem treba raspravljati Parlament, abolirajući sve druge? Ne, nije. Ako je predlagač spreman tretirati i druge političare koji truju ovaj narod govorom mržnje i sve ih zajedno staviti i osudu, imat ćete podršku za to”.

Dženan Đonlagić je kazao da je Nešić izjavio sinoć u emisiji da BiH nije njegova domovina.

“Niste vjerodostojni, neozbiljni ste”, poručio je Đonlagić.

Javio se i zastupnik SDA Adil Osmanović.

“Ovo je građanski dom, nije Dom naroda. Vi predlaganjem deklaracije kojom želite da stavite u usta predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da on daje izjave huškačke prirode, ne stoje. Vi kolega Nešiću, čiji je lider SNSD-a vaš politički otac i uzor, je identičan njegovom”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije