Žurnal piše: Hrvatski policajci uhvaćeni kod Cazina

Radiosarajevo.ba
Žurnal piše: Hrvatski policajci uhvaćeni kod Cazina
Foto: Profimedia / Ilustracija

Granična policija BiH prošle sedmice uhvatila, pa pustila policajce iz Hrvatske koji su nezakonito boravili u selu Rujnica kod Cazina. Nije bilo najave za ulazak pripadnika MUP-a RH na teritoriju BiH. Zoran Galić štiti interese Hrvatske. Tužilaštvo BiH ignoriše slučaj, piše Žurnal.

"Došli smo na kavu", reći će dvojica pripadnika sigurnosnih službi Hrvatske nakon što su ih 8. novembra, pred ponoć, u mjestu Rujnica, u pograničnom dijelu općine Cazin, zaustavili pripadnici Granične policije BiH.

Prethodno su se dvojica hrvatskih državljana svojim BMW-om X5 nekoliko puta provezli kroz selo, a primijetili su ih i pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona koji su te noći zabilježili da se crni BMW, gospićkih tablica GS 548 DE, na teritoriji BiH pojavio u trenutku kada su i oni, u Rujnici uočili grupu od oko 250 migranata. No, prije nego su pripadnici MUP-a USK uspjeli da zaustave taj automobil, reagirali su bh. graničari. Prilikom kontrole, piše u jednom od dokumenata koji su u posjedu Žurnala, utvrđeno je da je automobil registrovan na Policijskoj upravi ličko-senjska. U vozilu su bila dvoja pripadnika MUP-a Republike Hrvatske obučeni u civilnu odjeću, piše Žurnal.

"Vozač istog vozila je izjavio da se zove Melkić Zoran, da je pripadnik MUP-a Republike Hrvatske, rođen 23. 10. 1970. godine, stalno nastanjen u Zagrebu, a na uvid je dao policijsku iskaznicu broj 135", navedeno je u jednom od policijskih izvještaja sačinjenih te noći u Rujnici.

Suvozač je imao dokumente izdate na ime Ivan Dostan, rođen 17. 5. 1989. godine, nastanjen u Daruvaru. I on je bh. graničarima kazao da je pripadnik MUP-a Republike Hrvatske, te da je u pred ponoć, s kolegom došao na kavu u omaleno selo koje se nalazi skoro na samoj granici Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom. Ali pripadnicima Granične policije to uopće nije bilo sumnjivo, iako prema važećim zakonima, nijedan strani policijski službenik, sa službenim vozilom, ne može ući na teritoriju BiH bez prethodne najave.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije