Žurnal: Novi skandal VSTV-a, odbili razriješiti tužioca osuđenog zbog kriminala

Radiosarajevo.ba
Žurnal: Novi skandal VSTV-a, odbili razriješiti tužioca osuđenog zbog kriminala
Žurnal / Žurnal: Novi skandal VSTV-a, odbili razriješiti tužioca osuđenog zbog kriminala

Prilikom donošenja odluke o imenovanju Saše Labotića za okružnog tužioca u Banjoj Luci, Visoko sudsko i tužilačko vijeće se, piše u obrazloženju odluke iz 2014. godine, vodilo njegovim stručnim sposobnostima, marljivošću, odlučnošću, odgovornošću, nepristrasnošću, ponašanjem van posla i profesionalizmom. 

Šest godina ranije, “marljivi, odgovorni i nepristrasni” profesionalac Labotić priznao je državnim tužiocima da se bavio piratstvom, nakon čega ga je 28. februara 2008. godine Sud BiH pravosnažno osudio zbog krivičnog djela nedozvoljeno korištenje autorskih prava. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 900 maraka. No, ovu presudu, marljivi, odgovorni i nepristrasni tužilac Labotić je sakrio kada je popunjavao aplikaciju za okružnog tužioca u Banjoj Luci, piše Žurnal.

“Nije on skrivao presudu, nego je prilikom aplikacije prećutao da je suđen, mada je ta osuda brisana”, kazao je za Žurnal Dragomir Vukoje, predsjednik Disciplinske komisije VSTV-a koja je krajem prošle sedmice odbila zahtjev Ureda disciplinskog tužioca da se Labotić razriješi dužnosti.

A pošto je prećutao, a ne sakrio presudu kojom je osuđen za kriminal, Labotića je Komisija kaznila novčano. Odbit će mu se od plaće 50 posto u narednih nekoliko mjeseci. 

Osim Vukoje, članovi Disciplinske komisije bili su još Berina Alihodžić i Stanko Nuić. Sve troje je su bliski čelnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Dragomir Vukoje je, objavljivali smo već, čovjek od povjerenja predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Upravo je on bio predsjednik i Drugostepene disciplinske komisije koja je odbila suspendirati prvog čovjeka VSTV-a zbog njegovih neprimjerenih kontakata i korupcije u aferi poznatoj kao “potkivanje”. 

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije