Sarajevo / BH novinari: Zahtjevamo da se Petar Ivancov izvine novinarima Žurnala

11. 06. 2019. u 18:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Upravni odbor Udruženja "BH Novinari" danas je uputio saopćenje povodom nedavnih istupa ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Upravni odbor BH novinara ( BHN) zahtijeva od gospodina Petra Ivancova, ambasadora Rusije u Bosni i Hercegovini, javno izvinjenje zbog verbalnih uvreda i neprimjerenih komentara o portalu Žurnal i njegovom novinaru Avdi Avdiću. Gostujući u programu N1 televizije u Sarajevu, ambasador Ivancov je rekao kako za njega “portal Žurnal nije kredibilan”, te da se novinar Avdo Avdić “upleo u unutrašnje političke postupke i procese”.  

Upravni odbor BHN smatra kako izjave gospodina Petra Ivancova predstavljaju grubi atak na slobodu medija i prava novinara da kritički analiziraju aktuelna zbivanjima u BiH uključujući i političko – obavještajne i pravosudne afera, o kojima je Žurnal pisao poslednjih nekoliko mjeseci. Dajući vlastita, ničim argumentirana mišljenja o radu novinara Žurnala, ambasador Ivancov je cijelu redakciju doveo u direktnu opasnost! Ovaj diplomatski pritisak na novinare Žurnala ima dodatnu težinu, budući da dolazi od ambasadora Ruske Federacije – države sa značajanim uticajem u BiH i zemljama regiona, i da je pokrenut sa ciljem rušenja profesionalnog ugleda i vjerodostojnosti informacija koje objavljuje ovaj medij.   

Upravni odbor BHN poziva Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih  poslova BiH da hitno pošalju protestnu notu ambasadi u BiH i nadležnim institucijama Ruske Federacije zbog nedopustivog uplitanja njihovg diplomate u rad jednog bosanskohercegovačkog medija. Također, UO BHN će poslati protestno pismo Minsitarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije zbog izjava ambasadora  Ivancova", navodi se u saopćenju Udruženja "BH novinari". 

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA