Žrtve i svjedoci pokrenuli kampanju protiv poricanja genocida u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Žrtve i svjedoci pokrenuli kampanju protiv poricanja genocida u Srebrenici
Foto: EPA / Masovna grobnica Kamenica

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u saradnji s Udruženjem žrtava i svjedoka genocida, a u povodu 25. godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od 15 organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju pod naslovom Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja.

Kampanja započinje u sljedećoj sedmici, i to od utorka 7. jula 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica.

Izložba kojom kampanja započinje zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: Genocid u osam činova. Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu - društvenim mrežama i portalima - i u izložbenim prostorima prema programu, a svi navedeni video materijali bit će online prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa srebreničkih suđenja pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom 90-ih na prostorima bivše Jugoslavije, a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije