Zoran Tegeltija s predsjednikom Nacionalnog savjeta Parlamenta Austrije Sobotkom

0
Radiosarajevo.ba
Zoran Tegeltija s predsjednikom Nacionalnog savjeta Parlamenta Austrije Sobotkom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tegeltija i Sobotka

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Parlamenta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regiji.

Predsjedavajući Tegeltija je tokom sastanka ocijenio da saradnja dvije prijateljske zemlje ima uzlaznu liniju u svim oblastima. Konstatovao je da veoma dobre političke odnose bez otvorenih pitanja prate i jednako dobre ekonomske veze, s obzirom da je Austrija jedan od najznačajnijih investitora u BiH i značajan spoljnotrgovinski partner sa kojim BiH ostvaruje suficit. Kao perspektivnu oblast saradnje dvije zemlje istakao je informacione i komunikacione tehnologije, kao pokretača budućeg rasta i jedan od načina zaustavljanja odliva bh. stanovništva, pogotovo mladih.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o migrantskoj krizi sa kojom se BiH i regija suočavaju. Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da migrantska kriza prevazilazi kapacitete BiH koja se ne može sama nositi sa ovim globalnim problemom, te je potrebna snažna pomoć Evropske unije i međunarodne zajednice u zaustavljanju kretanja migranata prema BiH.

Tokom sastanka pozdravljena je saradnja dvije zemlje i u drugim oblastima, prvenstveno u kulturi, te je izražena želja za njenim nastavkom i dodatnim unapređenjem.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao potrebu da se politička kriza u BiH rješava unutrašnjim dijalogom, bez nametanja rješenja sa strane.

Predsjedavajući Vijeće ministara Tegeltija je zahvalio Republici Austriji na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine i provođenju strukturnih reformi, te pomoći Austrije u nabavci i isporuci vakcina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije