Zoran Mamić napustio Sud BiH, odbrana tvrdi: Nema osnova za izručenje

0
Radiosarajevo.ba
Zoran Mamić napustio Sud BiH, odbrana tvrdi: Nema osnova za izručenje
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zoran Mamić napustio Sud BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u slučaju bivšeg trenera zagrebačkog Dinama Zorana Mamića, a u vezi izručenja u Hrvatsku.

Sudija u ovom slučaju je bio Perić Branko.

Mamićevi advokati, Zdravko Rajić i Davor Martinović, su detaljno obrazlagali zašto BiH ne bi trebala izručiti Mamića, koji je na pitanje suca da se očituje kazao da se potpuno pridružuje navodima koje su iznijeli njegovi advokati, piše Jutarnji.hr.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Vezano za obnovljeno suđenje, Mamićeva odbrana tvrdi kako ga se ne može izručiti jer je riječ o kaznenom djelu počinjenom prije stupanja na snagu ugovora između Hrvatske i BiH o izručenju 2012., a u odnosu na izručenje radi izdržavanja kazne obrana smatra da Mamić ima pravo odlučiti u kojoj će državi izdržavati kaznu jer mu je to zajamčeno međudržavnim sporazumom.

Podsjećamo, Hrvatska je od BiH tražila da Mamić bude izručen u postupku koji vodi USKOK.

Braća Zdravko i Zoran Mamići, koja su osuđena u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, tačnije Međugorju, Zdravko Mamić nalazi se još od juna 2018. godine. Njegov brat Zoran stigao je prije dva mjeseca.

Konačna odluka o njegovom izručenju Hrvatskoj još nije donesena.

Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu uputilo je Ministarstvu pravde BiH novi zahtjev za izručenje Mamića nakon što je Kantonalni sud u Zagrebu njemu i njegovu bratu Zdravku odredio pritvor u sklopu istrage zbog sumnji da su sucima Kantonalnog suda u Osijeku davali mito kako bi ih oslobodili optužnice za izvlačenje novaca iz "Dinama"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije