Ročište / Zoran Mamić napustio Sud BiH, odbrana tvrdi: Nema osnova za izručenje

24. 08. 2021. u 14:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u slučaju bivšeg trenera zagrebačkog Dinama Zorana Mamića, a u vezi izručenja u Hrvatsku.

Sudija u ovom slučaju je bio Perić Branko.

Mamićevi advokati, Zdravko Rajić i Davor Martinović, su detaljno obrazlagali zašto BiH ne bi trebala izručiti Mamića, koji je na pitanje suca da se očituje kazao da se potpuno pridružuje navodima koje su iznijeli njegovi advokati, piše Jutarnji.hr.

Vezano za obnovljeno suđenje, Mamićeva odbrana tvrdi kako ga se ne može izručiti jer je riječ o kaznenom djelu počinjenom prije stupanja na snagu ugovora između Hrvatske i BiH o izručenju 2012., a u odnosu na izručenje radi izdržavanja kazne obrana smatra da Mamić ima pravo odlučiti u kojoj će državi izdržavati kaznu jer mu je to zajamčeno međudržavnim sporazumom.

Podsjećamo, Hrvatska je od BiH tražila da Mamić bude izručen u postupku koji vodi USKOK.

Braća Zdravko i Zoran Mamići, koja su osuđena u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, tačnije Međugorju, Zdravko Mamić nalazi se još od juna 2018. godine. Njegov brat Zoran stigao je prije dva mjeseca.

Konačna odluka o njegovom izručenju Hrvatskoj još nije donesena.

Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu uputilo je Ministarstvu pravde BiH novi zahtjev za izručenje Mamića nakon što je Kantonalni sud u Zagrebu njemu i njegovu bratu Zdravku odredio pritvor u sklopu istrage zbog sumnji da su sucima Kantonalnog suda u Osijeku davali mito kako bi ih oslobodili optužnice za izvlačenje novaca iz "Dinama"


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA