Zolj: Prioritet kružni tok na Vogošćanskoj petlji

Fena
Zolj: Prioritet kružni tok na Vogošćanskoj petlji
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Adem Zolj

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić danas je održao radni sastanak s premijerom Vlade Kantona Sarajevo Ademom Zoljem, ministrom saobraćaja KS Mujom Fišom, te predstavnicima Zavoda za planiranje KS i JP Ceste Federacije BiH na kojem je razgovarano o izgradnji raskrsnica s kružnim tokom na području općine Vogošća kao i izgradnji Prve transverzale.

"Dogovorena je dinamika radova na izgradnji kružnih tokova. Prioritet je kružni tok na Vogošćanskoj petlji, a iz JP Ceste Federacije BiH su nam obećali da će veoma brzo krenuti sa radovima. Što se tiče drugog kružnog toka kod hotela 'Sunce', Vlada Kantona Sarajevo je ponudila finansijsku pomoć u izgradnji, Općina Vogošća treba da riješi imovinsko pravne odnose a JP CFBiH da realizuje", naveo je premijer Zolj.

Premijer je naveo i da bio oba navedena toka trebala krenuti sa izgradnjom ove godine.

"Kada je u pitanju izrada prostorno-planske dokumentacije za trasu Prve transverzale, pojavili su se manji problem jer trasa prolazi pored gasnih instalacija i željezničke pruge. Dogovoreno je da će se veoma brzo obaviti razgovori s Federalnim ministrom i sa upravama BH Gasa i Željeznica Federacije oko trase Prve transverzale, koja je fiksna i ne može se pomjerati. Izgradnja Prve transverzale nije samo prioritet Kantona Sarajevo nego je prioritet i države BiH, zato se Vlada Federacije i pojavila kao investitor", istaknuo je premijer KS-a Zolj.

Općina Vogošća zajedno s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo vodi aktivnosti oko izgradnje kružnog toka na Vogošćanskoj petlji.

"Kada je u pitanju izgradnja kružnog toka na Vogošćanskoj petlji od JP Ceste Federacije BiH smo dobili obećanje da bi do kraja oktobra ove godine ovaj kružni tok mogao biti završen. U interesu Ministarstva Saobraćaja KS je i realizacija kružnih tokova kod hotela 'Sunce', ulaz u Industrijsku zonu kompleks 'UNIS' i na Kobiljoj Glavi", naveo je kantonalni ministar Fišo.

Sastanku je prisustvovao i direktor Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo Hamdija Efendić.

"Što se tiče izrade prostorno-planske dokumentacije za Prvu transverzalu, Zavod čeka saglasnosti od BH Gasa i Željeznica FBiH kako bi mogli nastaviti sa aktivnostima. Nadam se da će biti razumijevanja i da ćemo dobiti tražene saglasnosti jer izgradnja Prve transverzale je od veoma velikog značaja", naglasio je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije