Znate li zašto je u četvrtak neradni dan u entitetu RS?

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto je u četvrtak neradni dan u entitetu RS?
AA / Ilustracija

U RS-u četvrtak, 9. maj, bit će neradni dan jer se obilježava praznik – Dan pobjede nad fašizmom, saopćeno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a.

U skladu sa odredbama Zakona o praznicima RS-a, u dane praznika ne rade entitetski organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj ili samo Dan pobjede, praznik je koji obilježava pobjedu Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Prvi put je inauguriran u 16 republika Sovjetskog saveza nakon potpisivanja predaje Nijemaca kasno navečer 8. na 9. maj 1945. godine.

Ovaj praznik većinom se slavi kao državni praznik u istočnoj Evropi, u bivšim sovjetskim republikama: Armeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Ukrajini i Bjelorusiji.

Osim ovih zemalja državni praznik je i u Guernseyju, Jerseyju, Crnoj Gori i Srbiji. Dan pobjede se, zbog vremenske razlike u Francuskoj (francuski: Fête de la Victoire) slavi 8. maja, kao i u Slovačkoj i Češkoj. Državni je praznik bio i u SFRJ, Istočnoj Njemačkoj i Poljskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije