Zloglasni logor Sušica: "Moj osjećaj ovdje je da je svaki korak van puta grobnica ili kost"

0
AA
Zloglasni logor Sušica: "Moj osjećaj ovdje je da je svaki korak van puta grobnica ili kost"
Foto: Anadolija / Obilježavanje godišnjice stradanja bošnjačkih civila u zloglasnom logoru Sušica

Tradionalnim Maršom povratka putem spasa od Turalića kod Kladnja do Sušice u Vlasenici obilježena je 32. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u kojem su vojska i policija takozvane Republike Srpske nasilno zatvorili, ubijali i silovali mnogobrojne muškarce, žene, djevojke i djecu.

Temimi Begović, rođenoj Salaharević, u Vlasenici su ubijeni roditelji, bliži rođaci, mnogobrojne komšije. Ona pješači od prvog Marša povratka putem spasa.

"Moj osjećaj ovdje je da je svaki korak van puta grobnica ili kost. I svaki put kada idem pazim da ne skrenem s puta, jer je mnogo kostiju ostalo u zemlji. U masovnoj grobnici Ogradice nađena su 232 Vlaseničana. Među mojim sugrađanima pronašla sam oca i majku. Emocije su jake", kazala je Begović.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

Istakla je kako je samo jedna muška glava od porodice Salaharević, osnivača Vlasenice, ostala živa, a da su svi drugi pobijeni.

Amir Efendić je rodom iz Diviča kod Zvornika, ali su ga srpski vojnici odveli u logor Sušica odakle je prebačen u logor Batković.

Kako je u Vlasenici ubijeno 2.500 Bošnjaka? Prije 31 godinu zatvoren zloglasni logor Sušica

Kako je u Vlasenici ubijeno 2.500 Bošnjaka? Prije 31 godinu zatvoren zloglasni logor Sušica

"Mnogi koji su preživjeli logor Sušica bili su s nama i u Batkovićima. Iz tog razloga dolazim ovdje da odam poštu nastradalim", kazao je Efendić, koji smatra kako logoraši u BiH nisu zaštićeni, jer zakon o logorašima nije usvojen i mnogi su logoraši, kako kaže on, ni na nebu ni na zemlji.

Svake godine pred Sušicu dolazi i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženje Žena - žrtva rata, koja intenzivno prati i suđenja za ratne zločine u Vlasenici.

"Moja je majka je iz Vlasenice, moja sestra je ovdje živjela. U njenoj kući, čuvenoj kući Durakovića je bilo najveće mučilište žena. Na kraju je i ona ubijena, ekshumirana je u masovnoj grobnici Debelo Brdo - Ogradice", kazala je Hasečić.

Šeća Ferhatović je ostala bez supruga, dva sina i tri brata. Braća su živjela u naselju Piskavice, a ona sa suprugom u Vlasenici.

"Mi smo iz Vlasenice. Kod bolnice imamo kuću, ali su mi sve pobili, da su bogdom i mene, da ne gledam i ne patim se. Patim, učim Fatihu i plačem. Svaki dan plačem", rekla je Ferhatović.

U Vlasenici su i prije zatvaranja logora Sušica tekli potoci krvi. Ubijeno je oko 2.500 Bošnjaka ili svaki sedmi stanovnik. U Vlasenici je, procentualno gledano, najviše silovanih djevojaka i djevojčica.

Za zločine su za sada osuđeni Dragan Nikolić Jenki, koji je u međuvremenu preminuo, a u zatvoru su Predrag Bastah Car i Dragan Višković Vjetar.

Trenutno u Sudu BiH traje suđenje Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Goranu Gariću i Miroslavu Kraljeviću, koji je aktuelni načelnik Opštine Vlasenice. Međutim, sudski procesi su prespori, a svjedoci pod pritiscima.

Ispred hangara logora Sušica održan je vjerski program, proučena Fatiha za sve žrtve velikosprskih zločina, a obilježavanje 32. godišnjice zatvaranja logora Sušica okončano je obilaskom šehidskog mezarja Rakita u Vlasenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije