Kako je u Vlasenici ubijeno 2.500 Bošnjaka? Prije 31 godinu zatvoren zloglasni logor Sušica

AA
Kako je u Vlasenici ubijeno 2.500 Bošnjaka? Prije 31 godinu zatvoren zloglasni logor Sušica
FOTO: AA / Obilježavanje zatvaranja logora Sušica

Tradicionalnim Maršom mira od Turalića kod Kladnja do Sušice u Vlasenici obilježena je 31.godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u kojem su vojska i policija RS nasilno zatvorili, ubijali, silovali mnogobrojne muškarce, žene, djevojke, djecu.

Mejra Mejrić rođena je u Vlasenici i do početka agresije radila je u fabrici namještaja.

"Bila sam u Sušici sa troje djece, dvije kćerke i sin. On je imao osam godina, a njih dvije po deset. Šest dana smo bili, a onda smo se morali potpisati da se više nikad nećemo vratiti, tako da su nas pokupili u autobuse i odvezli prema Kladnju", kaže Mejra Mejrić, čiji je suprug ostao u Sušici i do danas nije pronađen.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Te nedjelje, 13. septembra 1992. godine, čuvena vlasenička porodica Salaharević je posljednji put bila skupa. Komšije Srbi su u Sušicu poslali Muhameda i Edina, a majku Hatidžu i maloljetnog Nedima prema Kladnju. Edin Salaharević je bio juniorski reprezentativac bivše Jugoslavije u košarci i trebao je ići na pripreme, ali su mu komšije Srbi namijenili drugačiju sudbinu.

"U logor smo otišli misleći da će doći Crveni krst i da će popisati logoraše, da ćemo biti spašeni. Ovdje je bio taj naš zadnji susret, razdvajanje, mog oca i brata su odveli u logor, a majka i ja smo otišli prema autobusu jer su nas razdvojili vlasenički Srbi koji su nas dobro poznavali. Tu je bio Predrag Bastah i određeni broj pripadnika specijalne jedinice iz Vlasenice, kao i policije, koji su svi bili iz grada", kaže Nedim Salaharević, koji je brata Edina ukopao 2009. godine, a oca Muhameda 2019. godine.

U Vlasenici su i prije zatvaranja logora Sušica tekli potoci krvi. Ubijeno je oko 2.500 Bošnjaka ili svaki sedmi stanovnik. U Vlasenici je, procentualno gledano, najviše silovanih djevojaka i djevojčica.

Obilježavanje zatvaranja logora Sušica
FOTO: AA: Obilježavanje zatvaranja logora Sušica

Za zločine do sada su osuđeni Dragan Nikolić – Jenki, koji je u međuvremenu preminuo, a u zatvoru su Predrag Bastah – Car i Dragan Višković – Vjetar. Trenutno u Sudu BiH traje suđenje Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Goranu Gariću i Miroslavu Kraljeviću, koji je aktuelni načelnik Opštine Vlasenica. Međutim, sudski procesi su prespori, a svjedoci pod pritiscima.

"Gledajući posljednji period, mi smo zaprepašteni tolikom količinom, vjerovatno prijetnji, za žrtve koje su prošle torturu u logoru Sušica i sve te nemile scene koje su se dešavale ovdje u Vlasenici. Jednostavno, svjedoci pod pritiscima i prijetnjama ne žele govoriti o tim stvarima. To je za nas poražavajuće i nije dobro za istinu, da se istina ne sazna", kaže Zajim Mahmutović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Ispred hangara logora Sušica održan je vjerski program, proučena Fatiha za sve žrtve velikosprskih zločina, a obilježavanje 31. godišnjice zatvaranja logora Sušica okončano je obilaskom Šehidskog mezarja Rakita u Vlasenici.

Obilježavanje zatvaranja logora Sušica
FOTO: AA: Obilježavanje zatvaranja logora Sušica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije