Zlatko Miletić nasmijao društvene mreže: "Kako sam napravio 'jedini incident' na Olimpijadi"

12
Radiosarajevo.ba
Zlatko Miletić nasmijao društvene mreže: "Kako sam napravio 'jedini incident' na Olimpijadi"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zlatko Miletić

U Sarajevu se obilježava 40. godišnjica Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski duh proteklih dana iskače iz svakog ćoška u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a tako je i na društvenim mrežama gdje mnogi evociraju sretne dane i uspomene iz tog perioda.

Među njima je i Zlatko Miletić, delegat stranke Za nove generacije u državnoj skupštini, čiji je status nasmijao i oduševio mnoge, te prikupio hiljade lajkova.

Njegov status objavljujemo u cijelosti:

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

"Sarajevo ljubavi moja... ZOI 1984.

Pošto vidim da se mnogi obraćaju u kontekstu obilježavanja 40. godišnjice od organizacije ZOI 1984 u Sarajevu (čak i oni koji nisu bili ni rođeni he he) pa evo da Vas i ja obavijestim o mom učešću u tom sigurno svjetskom događaju.

Naime, ja sam, sa još dvojicom kolega, kao tadašnji učenik IV razreda (jedan od najboljih) Srednje policijske škole COKUP, a zbog nedostatka kadrova, raspoređen kao milicioner u hotel Holiday Inn u Sarajevu u kojem su boravile sve VIP ličnosti koje su posjetile olimpijske igre, od kraljeva, kraljica, princeza, šeika astronauta, sportista, novinara, agenata raznih zemalja, nema koga nije bilo, svjetska crema.

Sarajevo ljubavi moja... ZOI 1984 Pošto vidim da se mnogi obraćaju u kontekstu obilježavanja 40 godišnjice od...

Posted by Zlatko Miletić on Thursday, February 8, 2024

To je bio, da bi shvatili koliku sam tremu imao, moj prvi profesionalni posao sa 17 godina, a istovremeno sam bio jedino lice u hotelu Holiday inn koji je radio u milicionerskoj uniformi bez oružja. Vršio sam kontrolu na ulazu u hotel, dokumenata i KDZ pregled sa pripadnicima SDB. I moram Vam reći da nisam znao da li osjećam veću čast, ponos ili odgovornost.

E sad ono što ne znate... Jedini uvjetno rečeno (mali) incident koji je zabilježen na Olimpijadi, sam spletom okolnosti napravio jedan dan, ja...

Naime, jedno jutro na vratima hotela se pojavio markantan gospodin u džemperu sa isto takvom suprugom bez ikakvih dokumenata i naravno ja sam rekao da ne mogu ući, još u smislu gestikulacije sam ispružio ruku... Da bi u jednom trenutku dok smo komunicirali preko ramena ugledao Branka Mikulića crvenog kao paprika, kako maše sa obje ruke i trči kroz vrata prema meni i čitam mu sa usana PUSTI IH. U djeliću sekunde sam shvatio da nešto nije u redu i pustim ih onako nevoljno...

Mikulić se izvinjavao, naravno kao i ja, ali ne kontajući šta se desilo.. Ha ha.. Gosti su ušli, a onda su me pitali ljudi koji su ušli netom iza njih, iz pratnje njih desetak, 'znaš li koga si zaustavio?'. Odgovaram NE. To je bio njegova ekselencija kralj Švedske Gustav i kraljica Silvija i znate kako Bosanac odgovori?

Ja odgovorim onako dječje iskreno: "Ne piše im na čehri."

Cijelu tu scenu iz ljubičastog salona hotela, snimio je neki novinar iz Njemačke, neki Zeitung i objavio fotografiju senzaciju, kako sa ispruženom rukom zaustavljam njegovu ekselenciju kralja, a u kontekstu kako su grubi komunistički policajci...

Ne trebam Vam reći, da se za sat vremena sjatila čitava ekipa SDB iz Beograda da me ispitaju na te okolnosti i naravno da potvrde da ja nisam kriv. Nakon toga čitavo vrijeme boravka njegove ekselencije, možda desetak dana, razmjenjivali smo osmjehe, jer su i oni shvatili da je sve bilo spontano, bez namjere i onako više dječje, a ja bih svaki put sa stidom, crven u licu, ljubazno ih pozdravljao i nanovo se izvinjavao.

Eto, umal' da upropastim Olimpijadu... (smijeh)

A, tih 20 dana zaista Vam ne mogu prepričati i da hoću, šta se dešavalo na tim vratima, od pretresa manekenki, do izgubljenog novca i nakita gostiju, od zaljubljivanja nekog, gotovo svakog dana, do raznih prijema, npr. jednu noć nakon posla smo u obližnoj trafici proveli cijelu noć s poznatim američkim svjetskim glumcem koji se zaljubio u našu prodavačicu...

O odgovornosti, poštenju naših ljudi, posvećenosti, gostoprimstvu, ljubavi, poštovanju neću..
Stvarno nezaboravno.."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije