Zlatko Lagumdžija učestvuje u Molitvama za čovječanstvo

Radiosarajevo.ba
Zlatko Lagumdžija učestvuje u Molitvama za čovječanstvo
Foto: Facebook / Zlatko Lagumdžija

Predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija na svom Facebook profilu potvrdio je učešće u Molitvama za čovječanstvo, koje će se održati 14. maja ove godine.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

"Sa zadovoljstvom sam se odazvao pozivu Muhameda Abdul Slama, Generalnog Sekretara Visokog komiteta za ljudsko bratsvo (HCHF), da učestvujem u Molitvama za čovječanstvo 14. maja, sa ličnom porukom, o ovom danu zajedničkog posta uz molitve i dove da okončamo epidemiju na bazi našeg uvjerenja o važnosti zajedničkih naučnih istraživanja i aktivnosti u borbi protiv COVID-19. Sarajevo, Europski Jeruzalem, kako nas je tokom posjete imenovao Papa Franjo kao i Bosna i Hercegovina i EU, uvijek se moraju truditi da ostvare ciljeve 'Dokumenta o ljudskom bratstvu', istovremeno promičući i gradeći društva zajedničkih vrijednosti u kojima su naše razlike naša snaga i prednosti a ne naše slabosti i nedostaci.

Moleći našeg Boga da zaštiti nas i naše najmilije i spasi čovječanstvo od ove epidemije, moramo slijediti naše opredjeljenje da radimo zajedno i to tako što se trudimo da budemo najbolja verzija samih sebe.

Zajednička nauka i mudrost - episteme i pronesis - potrebni su više nego ikad prije. Stalno se trebamo podsjećati da samo ujedinjeni možemo pobijediti dok podijeljeni, u konačnici, uvijek smo poraženi. 'Molitve za čovječanstvo' koje predvode H.H. Papa Franjo i H.E. Veliki imam Al-Azhara su čin moralnog liderstva kojeg moraju slijediti globalni i nacionalni lideri u svojim zajedničkim akcijama za ponovno osmišljavanje i kreiranje boljeg svijeta u Postkorona Eri. Boljeg svijeta od onog u kojem smo živjeli prije COVID- 19. Nadam se da će nas 'Molitve za čovječanstvo' duhovno ujediniti u potrazi za novim početkom naše zajedničke budućnosti kroz više Dijaloga, Tolerancije, Učenja i Razumijevanja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije