Zlatar o izmjeni Ustava: Očekujemo najmanje 100.000 glasova podrške

2
Radiosarajevo.ba
Zlatar o izmjeni Ustava: Očekujemo najmanje 100.000 glasova podrške
FOTO: AA / Emir Zlatar

Dosad je 'Principe za izmjene Ustava BiH', koje zastupaju Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV), Srpsko građansko vijeće (SGV) i Forum parlamentaraca BiH 1990 uz podršku još desetina organizacija civilnog društva, putem platforme podržalo 10.000 građana.

U razgovoru za N1, Emir Zlatar iz VKBI je kazao da je sama inicijativa nastala iz činjenice da je izmjena Ustava BiH postala međunarodno-pravna obaveza.

“Sama inicijativa je proizašla iz činjenica da izmjena Ustava BiH nakon presuda sudova postala međunarodno pravna obaveza. To nije samo više stvar unutrašnjih faktora, nego svojevrsna obaveza”.

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

“Nažalost, na politička događanja u institucijama gdje se odlučuje, mi imamo direktan uticaj susjednih država Srbije i Hrvatske. Politika HNS i SNSD nije isključivo politika autohtonih bosanskih Srba i Hrvata. U jednom takvom kontekstu, naša tri nacionalna vijeća, mi smo se u martu okupili da vidimo kako da mi damo odgovor i kao građani BiH i kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci“.

Više od 10.000 građana je do sada podržalo principe, a očekivanja su minimalno 100 hiljada.

“Očekujemo minimalno 100.000 građana da podrže ovo. Svi mi u ovim organizacijama pripadamo različitim nekim političkim idejama, a u zajedništvu smatramo da to nema veze sa budućnošću naše zemlje. Ako neće da primjene u svojim državama, zašto razvaljuju BiH? Za nas nije prihvatljivo da se ratni ciljevi ostvaruju u mirnodopskim uslovima“, dodao je Zlatar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije