Stranka za BiH: Reakcije iz RS-a su neosnovane, ispitati krše li Ustav BiH

2
Radiosarajevo.ba
Stranka za BiH: Reakcije iz RS-a su neosnovane, ispitati krše li Ustav BiH
Foto: Stranka za BiH / Stranka za BiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu održala je 85. redovnu sjednicu Predsjedništva. Kako je navedeno, do donesene su odluke vezane za održavanje predstojećeg kongresa, te imenovani odbori za pripremu kongresa.

Osim toga, razmatrana je aktuelna politička situacija, nastala nakon što je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko naložio dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

U saopćenju Stranka za BiH navodi se kako "pozdravljaju Odluku Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine" te pozivaju tužilaštva i sudove na svim nivoima u Bosni i Hercegovini "da u potpunosti primjene novi krivični zakon i procesuiraju sve koji ga krše". 

"Sve odluke i reakcije rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS po pitanju novog Krivičnog zakona su neosnovane i kao takve ih treba odbaciti, te ispitati u kojoj mjeri krše Ustav Bosne i Hercegovine kao i najnoviji Krivični zakon", poručuju iz Stranke za BiH.

Smatraju kako je odluka stranaka iz RS-a da ne učestvuju u radu Institucija BiH protivna Dejtonskom mirovnom sporazumu te da najviše šteti građanima Bosne i Hercegovine, posebno u manjem bh. entitetu.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da utvrde odgovornost nosilaca državnih funkcija koji ne budu učestvovali u radu institucija i shodno tome donesu nove odluke i ako je potrebno sankcije", naglašavaju iz ove stranke. 

Izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kojom je pozvao entitetsku policiju da se suprostavi eventualnim hapšenjima koje bi provodila SIPA, istakli su kao "direktno suprostavljanje zakonima BiH" koje  "ugrožava mir i stabilnost".

Zloupotreba policije

Napominju kako slične izjave o zloupotrebi policije i protivljenja zakonu izazivaju zebnju i zabrinutost svakog svjesnog i odgovornog Bosanca i Hercegovca.

"Napominjemo da su u presudama za genocid kao izvršioci genocida imenovani Vojska i policija Republike Srpske. Pozivanje policije koja još uvijek nosi to isto ime, da zaštiti negatore genocida, je poražavajuće ne samo za našu zemlju, nego i za Europu na čijem se tlu to dešava" navode iz Stranke za BiH. 

Ponovili su poziv Tužilaštvu i Sudu BIH da poduzmu sve korake koji će osigurati nesmetano funkcionisanje ustavnog poretka i provođenje zakona.

Neophodne ovlasti

Stranka za BiH poručuje i to da su OHR i ovlasti još uvijek neophodni, sve dok se "ne otklone institucionalne blokade i BiH ne postane demokratska zemlja kao i druge zemlje Europe, sa građaninom kao nosiocem demokratije".

Zaključili su da je "institucija Visokog predstavnika u BiH posljedica agresije i genocida" odnosno Dejtonskog sporazuma na koji se svi pozivaju napominjući kako će ova stranka "nastaviti djelovati u cilju zaštite suvereniteta i integriteta BiH, buduće punopravne članice NATO-a i Europske unije", ističe se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije