! / Zlatar nakon isključenja iz SDP-a: Sintagme posuđene iz Sjeverne Koreje

22. 05. 2019. u 08:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon što je u subotu na sjednici Glavnog odbora SDP BiH iz stranke izbačeno osam članova, saopćenjem za javnost oglasio se i Emir Zlatar.

On je poručio da se odluka o isključenju iz SDP-a koju je donio Glavni odbor, mora posmatrati iz najmanje tri aspekta.

„Prvi, koji najjasnije oslikava kakvu bi državu i društvo pravilo aktuelno rukovodstvo SDP-a BiH, temelji se na činjenici da odluka o isključenju koju su donijeli, nije u skladu sa Statutom SDP-a. Dakle, odluka je nezakonita. Građani BiH trebaju znati da je aktuelno rukovodstvo SDP-a suspendiralo vladavinu prava u vlastitoj partiji. Zamislite odnos tih i takvih kadrova u državi i njenim institucijama. Ova činjenica je zastrašujuća“, stava je Zlatar.

Dodaje da drugi bitan aspekt jeste politička nekonzistentnost i ukidanje demokratskih načela.

„Jer pored nas koji smo isključeni iz SDP-a zbog prisustvovanja inicijativnom odboru za uspostavu Pokreta socijalne pravde i demokratije, njemu je prisusutvovalo još članova SDP-a, koji nisu 'dekretom PARTIJE' isključeni. Na ovaj način uvedena je moralno-politička podobonost kao osnovni kriterij za bitisanje u SDP-u, napredovanju i opstanku u organima SDP-a. Nadalje, od 18. maja u SDP je ukinuto pravo na različito ili vlastito mišljenje koje je suprotno stavovima rukovodstva. Zabranjen je bilo kakav društveni angažman članovima SDP-a bez dozvole partijskog rukovodstva (sintagma posuđena iz Sjeverne Koreje), tako da je sasvim jasno da je u SDP uvedeno jednoumlje, kao i partijsko nedjelo verbalnog delikta. Strašno da strašnije ne može biti“, ističe Zlatar.

Treći aspekt, kaže, govori o ljudskosti ljudi koji su inicirali odluku o isključenju kao i onima koji su je izglasali.

„U SDP-u su ubijene temeljne vrijednosti – solidarnost, pravda, jednakost. Mržnja i isključivost, prema svemu što je drugačije, nadvladala je razboritost i zajedništvo. Dominira nekompetencija, politička korupcija, nepotizam. Drugarstvo je samo pamflet, koji u praksi ne postoji. Izjava Željka Komšića u medijima, da rukovodstvo SDP, ono najjuže, ima veći stepen mržnje prema Željku Komšiću, a slobodno bih dodao i prema Zlatku Lagumdžiji (i još nekima koji su isključeni), nego prema otvorenim neprijateljima Bosne i Hercegovine, čak i onima koji su presuđeni u sudovima UN-a u Hagu, je nažalost tačna. Mržnja prema drugom i drugačijem je možda najteža bolest i najveća opasnost jer razara biće socijaldemokratske ideje. Uzajamno poštovanje, zahvalnost za učinjeno dobro, u najkraćem ljudskost, više nisu poželjne osobine u rukovodstvu SDP-a“, navodi Zlatar.

Dodaje da mu je čast što je isključen sa spiska SDP-a od aktuelnog rukovodstva SDP-a sa ostalim ličnostima, te da je „sasvim jasno da je organiziranje platforme za objedinjavanje socijaldemokratskih snaga kroz Pokret za socijalnu pravdu i demokratiju pun pogodak i svjetlo na kraju tunela za revitalizaciju socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini“.

„Između borbe za demokratsku i socijalnu državu Bosnu i Hercegovinu i jačanje njenih institucija i članstva u partiji, trajno se opredjeljujem za ovo prvo“, zaključio je.

KOMENTARI (2)