Živko Budimir: Nemam namjeru bježati

Radiosarajevo.ba
Živko Budimir: Nemam namjeru bježati
Vidite da nisam pobjegao i nemam namjeru da bježim, kazao je novinarima predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH. Istakao je da ima poziv za odlazak na molitveni doručak u Berlin, ali da će njegovi advokati provjeriti sa Sudom BiH da li uopće može ići.

“Ukoliko se Sud bude usprotivio neću putovati, a ako mi dozvole u BiH se vraćam već u nedjelju.”

Nije želio komentirati moguću odluku o ponovnom pritvoru. “Očekujem da će biti pozitivna u smislu neizricanja, odnosno, neuvažavanja žalbe za pritvor, ali lijepo molim da se ovo što sam rekao ne shvati kao bilo kakav pritisak na Sud BiH. To je ono što ja kao čovjek očekujem jer želim raditi svoj posao i biti sa svojom obitelji.”

Upitan da prokomentira navode tužioca Olega Čavke o tome da su "Budimira iskorištavali njegovi suradnici i uzimali novac", Budimir je, javila je novinska agencija Fena, kazao da on još uvijek ne zna da li je neko zaista uzimao novac. “Ja to ne znam i nisam uvjeren da je to tako.”

Iznošenjem protuargumenata za ponovno određivanje pritvora za Živka Budimira, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Petra Barišića, a koje su sutkinji Medihi Pašić prezentovali odvjetnici osumnjičenih, završeno je ročište u Sudu BiH.Odluka će biti donijeta naknadno, a sutkinja nije željela precizirati kada će biti donesena odluka.


Odvjetnik Živka Budimira Almin Dautbegović istakao je da Tužilaštvo BiH i dalje kao osnov za pritvor podnosi dvojno državljanstvo koje Budimir ima te pojasnio da je činjenično stanje da njegov branjenik nije pobjegao i kada je mogao te da se nalazi u sudnici. Također, podsjetio je da je odluka Ustavnog suda BiH u slučaju Budimir i ostali obavezujuća i da je ispunjena samim tim što se Budimir nalazi na slobodi.

Ocijenio je da tužilac Oleg Čavka ili bilo ko drugi "nema pravo da komentira odluke Ustavnog suda te da bi takvo ponašanje u svim normalnim zemljama bilo kazneno djelo". “Sam tužilac je kazao, pošteno, da nema dovoljno dokaza da je novac dolazio do predsjednika FBiH.”

Kćerka živi u Mostaru, ne u Zagrebu

Pod sumnju je doveo i naredbe o prisluškivanju Budimirovog telefona, odnosno, o kontinuiranosti izdavanja ovih naredbi tvrdeći da postoji "rupa" od 27 dana tokom kojih nije postojala naredba o prisluškivanju. Također, istakao je da se u potpisanim naredbama nalaže prisluškivanje N.N. osobe, a što nije zakonito te je kompletan snimljeni materijal okarakterizirao kao nezakonito prikupljen.

Drugi advokat Živka Budimira Ragib Hadžić dodao je, navodi Fena, da se na ovom ročištu ne može raspravljati o novim dokazima i "vraćati se na nešto što je pravosnažno": “Tužilac je iznio niz neistina, između ostalog i onu po kojoj Budimir ima kćerku koja živi u Zagrebu i imovinu u Hrvatskoj. Budimir ima kćerku koja živi u Mostaru, a nema imovinu u Hrvatskoj.”

Nadalje, podsjetio je da je tužilac govorio o slučaju pomilovanja supruge Tihomira Šarca te ustvrdio da Šarac uopće nije oženjen. “Površnost tužioca očituje se i u navodima da su su osumnjičeni odlazili u zatvorsku posjetu Maki, odnosno, Marku Radiću, koji je osuđen za ratni zločin te je sasvim jasno da ga predsjednik FBiH nije mogao, kao osuđenika za ratni zločin,  pomilovati.”

Slučaj Admira Kulovca

Pojasnio je i slučaj Admira Kulovca ističući da je 19. februara Kulovcu odbijena molba za pomilovanje: “O kakvim hiljadama maraka za pomilovanje tužilac govori kada je očigledno ova molba odbijena.”

Branitelj Petra Barišića advokat Nikica Gržić također je ustvrdio da tužilac nije govorio istinu kada je rekao da je Budimir pomilovao dva puta Aliju Delimustafića koji, po tužiočevim riječima, nije proveo ni dana u zatvoru. “Delimustafić je bio u zatvoru u Zenici gdje je imao dva moždana udara te je nakon isteka 2/3 kazne zatražio pomilovanje. On je prije dvije godine podnio zahtjev za brisanje osude, a što mu je i odobreno.”

Odbacivanje zahtjeva za pritvor za svog branjenika Sauda Kulosmana zatražio je i advokat Senad Kreho te iznio sumnju da je jedan od sudija Vijeća koje je odredilo pritvor za Budimira i ostale, bio isti sudija koji je potpisao naredbu za prisluškivanje predsjednikovog službenog telefona. 

Konkretne podatke iznio je advokat Hidajeta Halilovića Milorad Rašević koji je, kako je javila agencija Fena, kazao da je čitav proces neosnovan jer su sve odluke Komisije za pomilovanja pri Ministarstvu pravde FBiH čiji je predsjednik ili član bio Halilović, u predmetima pomilovanja koje tužilac pominje, bile negativne.

“Predsjednica Komisije Aida Begić je, kao i moj branjenik, uredno vodila evidenciju o urgencijama za pomilovanja te iz tih dokumenata proizilazi da je 95 posto urgencija došlo od ministra pravde FBiH Zorana Mikulića”, zaključio je Rašević.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije