Zgrada Studentskog centra Zenica uskoro u novom ruhu

Fena
Zgrada Studentskog centra Zenica uskoro u novom ruhu
Foto: FENA / Studentski centar Zenica
Nakon što je proljetos urađena prva faza obnove Studentskog centra Zenica (SCZ) kada je postavljena nova fasada na gornjem dijelu zgrade, ovih dana počela je i realizacija druge faze radova u sklopu projekta energetskog utopljavanja objekta.

Kako je u izjavi za Fenu istakao direktor SCZ Dino Eminović, druga bi faza trebala biti okončana do kraja ovog mjeseca.

"Ako vremenske prilike budu povoljne, posao bi mogao biti gotov i za 10-ak dana, ali je sada izvjesno da ćemo do dolaska brucoša, odnosno do početka nove akademske godine, imati potpuno utopljenu zgradu", kaže Eminović.

On napominje kako je u centru trenutno smješteno samo nekoliko studenata koji su odlučili septembarske ispitne rokove spremati u Zenici, ali da povratak ostalih studenata očekuju 15. septembra. Brucoši će, pak, svoje sobe moći zaduživati od 1. oktobra.

"Konkurs za prijem traje do 26. septembra, a svu bismo proceduru trebali okončati do 1. oktobra. Tada će, osim onih koji budu primljeni, biti poznata i lista čekanja. Već nekoliko godina imamo više prijava nego je naš kapacitet pa vjerujemo da će tako biti i ove godine", ističe Eminović, dodavši da su već zaprimili više od 100 aplikacija.

Kapacitet SCZ je 228 ležaja, ali zbog međunarodne razmjene studenata i potrebe da se smjeste strani studenti, konkurs je raspisan za 220 mjesta. 

Od toga je 35 posto mjesta rezervisano za brucoše, a krevet mogu dobiti samo redovni studenti koji polažu ispite "godinu za godinu".

Inače, novac za prvu fazu postavljanja nove fasade, u iznosu od 50.000 KM, osigurali su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK te Univerzitet Zenica (UNZE), dok će radove druge faze, u istom iznosu, finansirati Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH.

"Do kraja ovog mjeseca raspisat ćemo i tender za nabavku solarnih panela za zagrijavanje. To je 40.000 KM vrijedan projekt, kojeg realiziramo sa Caritasom iz Švicarske, Kantonalnim ministarstvom obrazovanja ZDK i UNZE-om. Tako da ćemo uštediti dosta novca", zaključuje Eminović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije