Zetra se zatvara za vakcinaciju, gdje će se Sarajlije vakcinisati?

3
Radiosarajevo.ba
Zetra se zatvara za vakcinaciju, gdje će se Sarajlije vakcinisati?
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dramatično mali interes za vakcinaciju

U Bosni i Hercegovini više od 10 hiljada aktivno zaraženih korona virusom. Dok raste broj oboljelih, epidemiolozi svakodnevno pozivaju na vakcinaciju. Ona teče svojim tokom, ali smo od kolektivnog imuniteta još uvijek daleko. Zbog rasta broja zaraženih sada je primjetno i povećano interesovanje građana za vakcinaciju.

Salih Crnčalo i njegova supruga Sabina prisjećaju se teških dana kada su bili zaraženi koronavirusom. Sabina je imala obostranu upalu pluća. Salih je osjećao malaksalost i veliku tegobu. Ovo teško iskustvo nagnalo ih je da ne kalkulišu i da se vakcinišu, piše portal N1. 

”Ne samo da sam se odlučio zbog tog teškog iskustva, nego i zbog toga što ja ne želim da budem zatvoren u kući. Ja sam među rajom, muzičar sam, ponesem harmoniku i jednostavno hoću da budem u društvu. Hoću da budem bezbijedan. Zbog toga sam se vakcinisao”, ističe Salih Crnčalo.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

20% građana vakcinisano je u Federaciji. Porastom broja zaraženih povećava se i broj vakcinisanih. Od prošle sedmice svaki dan se bilježi više od 500 novozaraženih dnevno.

“Ima samo AstraZeneca i Sinopharm. Odlučili smo se za Sinopharm jer ja imam aneurizmu na mozgu pa imam averziju o AstraZeneci. Svašta sam čula i pročitala na portalima. I tako smo se odlučili za Sinopharm. Nije boljelo, ništa to nije strašno. Osoblje je jako ljubazno, stvarno”, kaže Azelma Sadović Poturović.

Vakcinacija u domovima zdravlja

U Kantonu Sarajevo otvoreno je nekoliko novih punktova za imunizaciju, a Zetra će uskoro zatvoriti svoja vrata za zdravstveni sektor.

“Od naredne sedmice očekujemo otvaranje punkta u Novom gradu, vjerovatno Novo Sarajevo i Stari Grad, a u narednom periodu punkt i u Centru. Kada se masovna revakcinacija na Zetri završi, a to je vjerovatno do kraja mjeseca, onda će se vakcinacija prenijeti u ove punktove u domovima zdravlja”, navodi Mirna Pecikoza, glasnogovornica ministarstva zdravstva KS.

U Distriktu Brčko također vakcinacija protiče očekivanom brzinom. Više od 20% građana je vakcinisano u ovom dijelu države.

“Ono što su činjenice jeste da sada imamo 13 osoba koje su u bolnici hospitalizovane, a prije samo sedam dana taj broj je bio manji za pet. Broj vakcinisanih sa druge strane itekako raste od 26. jula kada smo dobili veće količine vakcina. Prvom dozom je vakcinisano 13 hiljada građana, a sa obje doze devet hiljada građana Brčko Distrikta”, otkriva Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo Brčko Distrikta.

Sa druge strane u RS je vakcinisano više od 270 hiljada osoba, a danas je počela i imunizacija ugostitelja u ovom bh. entitetu.

“Mislim da je važno da se svi vakcinišimo, naročito mi koji radimo u ugostiteljstvu, da bi što prije nastavili sa radom kao prije korone. Nadam se da će se odazvati svi ugostiteljski radnici kako bi ovo stanje što prije prošlo”, poručuje Sergej Žabić.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini aktivno zaraženo više od 10 hiljada osoba, a od početka pandemije do danas preminulo je skoro 9.800 osoba usljed zaraze koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije