Žestoke reakcije iz RS na izjavu Bakira Izetbegovića

6
Radiosarajevo.ba
Žestoke reakcije iz RS na izjavu Bakira Izetbegovića
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider SDA, jučer je u Njemačkoj pozvao dijasporu, naročito onu koja je porijeklom iz gradova i općina koji su na teritoriji entiteta RS, da se registruje i masovno izađe na izbore jer to može "promijeniti odnose u državi".

"Vaših 100.000 glasova za probosanske stranke u entitetu RS, u jednom danu će promijeniti odnose", dodao je Izetbegović, a njegova izjava izazvala je žestoke reakcije političara iz ovog entiteta.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da govor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića pred predstavnicima bošnjačke dijaspore i Islamske zajednice "u potpunosti potvrđuje ispravnost politike koju vode institucije RS i njeni predstavnici u državnim institucijama BiH".

Prema njenim riječima, "žalosno je i opasno to što oni koji sebe smatraju ključnim političkim predstavnicima Bošnjaka imaju ovako loš, kratkovidan i pogrešan pogled prema prošlosti, a pogotovo prema sadašnjosti i budućnosti BiH".

Ona smatra da je “pozivom bošnjačkoj dijaspori da svojim glasovima utiče na izborne rezultate u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj, Izetbegović potvrdio uzurpatorske težnje Bošnjaka i njihova nastojanja da prekroje ustavno uređenje u pravcu unitarizacije BiH”, piše N1.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da je lider SDA Bakir Izetbegović u Njemačku otišao da najavi “zloupotrebu glasova iz dijaspore”, te da zatraži podršku za svoje “ekstremističke ambicije radi opstanka vlastite politike”, koja je u BiH, ali i na međunarodnom nivou doživjela veliki krah.

“On tamo pokušava da dobije podršku za ekstremističke ambicije, kako bi je upotrijebio radi opstanka vlastite politike, koja je u BiH, ali i na međunarodnom planu doživjela veliki krah u Sarajevu i FBiH”, ocijenio je Stevandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije