Zeničkim rudarima uplaćena plata za maj

6
FENA
Zeničkim rudarima uplaćena plata za maj
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Završen protest rudara

Rudarima Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica danas su na bankovne račune počele pristizati uplate za plaću te topli obrok za mjesec maj.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, nakon prošlosedmičnih protesta, obezbjedili su u petak, 9. augusta, sredstva te pronašli zakonsku osnovu za isplatu plaće za maj, koja se radnicima RMU Zenica danas počela i uplaćivati.

"Radnici su u nekim bankama već dobili plaće za maj, ali sada je već polovina augusta. Ostaje da zahtjevamo do kraja mjeseca isplatu junske plaće", kaže Nedžad Duraković,  v. d. predsjednika Sindikata RMU Zenica, koji ističe kako im je za obavljanje redovnih poslova potreban siguran izvor prihoda.

Bh. poljoprivreda u velikim problemima: "Nedostatak vode i vlage u zemlji je katastrofalan"

Bh. poljoprivreda u velikim problemima: "Nedostatak vode i vlage u zemlji je katastrofalan"

Duraković podsjeća da je direktor RMU Zenica započeo pregovore s Rudnikom Kreka o prodaji dijela opreme iz jame “Raspotočje”, koja je također predviđena za gašenje, čime će prestati proizvodnja uglja u Zenici, a koja je počela u maju 1880. godine.

"Mi obavljamo redovne inspekcijske poslove. Čekamo da se, uz posredovanje Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, dogovori prodaja opreme Rudniku Kreka, kako bi nam mogla biti isplaćena i junska plaća.

Ali, opet ponavljam, nama je potreban kontinuiran izvor primanja, kako bi smo počeli vaditi opremu iz jame. Nema smisla početi raditi ako nemamo novca za plaće", kaže Duraković.

Zadovoljni su što će, današnjom odlukom Vlade FBiH, biti izmireni neuplaćene obveze za doprinose za PIO/MIO, za uvezivanje radnog staža radnicima koncerna.

Vlada FBiH odobrila je oko 17 miliona KM za uvezivanje staža i uplatu doprinosa za 585 rudara rudnika Rudniku uglja Kreka Tuzla, RMU Kakanj, Breza i Zenica te “Abid Lolić” Bila – Travnik.

"Novac će biti uplaćen za doprinose za osiguranje u slučaju nezaposlenosti, kako bi se naši radnici koji su postali tehnološki višak mogli prijaviti na biro, kako bi im mogao biti dokupljen nedostajući staž za penziju ili kako bi radnici koji nisu stekli uslove za penziju mogli ostvariti pravo na naknadu sa biroa.

Novac će biti uplaćen i za radnike koji su u proteklom periodu stekli uslove za penziju", kaže Duraković, te napominje da se radi o ukupno 194 radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije