Rudari iz Zenice krenuli na proteste u Sarajevo: 'Želimo plate i topli obrok za januar i februar'

1
FENA
Rudari iz Zenice krenuli na proteste u Sarajevo: 'Želimo plate i topli obrok za januar i februar'
Foto: FENA / Zenički rudari krenuli na proteste u Sarajevo

Dva autobusa sa zeničkim rudarima zaputila su se u devet sati prema Sarajevu, gdje će, u 11 sati, ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine početi mirni protesti rudara sedam rudnika iz Koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda BiH.

Protest se organizira po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plaće za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plaća ni topli obrok za januar i februar ove godine. 

"Sindikat je jučer imao još jedan sastanak s nadležnim ministrom Vedranom Lakićem i menadžmentom JP EP BiH, ali nisu postigli nikakav dogovor. Oni nude opciju da tek za 20-ak dana bude isplata tih plaća, ali naš vrhovni sindikat nije pristao. Odlučili su da idemo na organizaciju protesta. Vidjet ćemo šta se rezultirati, ali osnovni zahtjev je isplata plaća i toplog obroka za januar i februar", kazao je Senid Dizdarević, član Sindikata pogona "Raspotočje".

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

On je istakao kako je dogovoreno da će iz ostalih šest rudnika iz Koncerna JP EP BiH na proteste stići po jedan autobus s radnicima, a iz Zenice dva autobusa rudara, koji su 6. marta prekinuli proizvodnju te stupili u radnički neposluh.

Direktor RMU Zenica, kako su kazali rudari, jučer je nadležnim u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva Vlade FBiH te JP EP BiH, predao Elaborat o stanju u RMU Zenica, odnosno opravdanosti nastavka eksploatacije uglja u jedinom preostalom pogonu, jami "Raspotočje". 

Danas će se u Sarajevu održati protesti rudara: Vlasti ignorišu zahtjeve

Danas će se u Sarajevu održati protesti rudara: Vlasti ignorišu zahtjeve

Pogon "Stara jama" prestala je s radom još u maju prošle godine te je, prema Programu reorganizacije poslovanja RMU Zenica, u toku ove godine trebala konačno biti i zatvorena. 

Zenički je rudnik, u sklopu realizacije tog programa, od kraja prošle godine smanjio broj zaposlenih za oko 200, a još više od 100 radnika trebalo je napustiti zenički rudnik u toku ove godine. Cilj je da ostane samo oko 490 radnika, kojih je trenutno oko 610.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije