Zenički rudari obustavili rad zbog smanjenja plaće

M. R. S.
Zenički rudari obustavili rad zbog smanjenja plaće
FOTO: AA / Jama Raspotočje / Ilustracija

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica obustavili su rad jer je uprava preduzeća odlučila da im za mart umanji plaću za oko 200 KM.

Proizvodnja je prekinuta u oba pogona, odnosno u Staroj jami i u Raspotočju.

"Uprava je donijela odluku o isplati plaće za mart u skladu s novim kolektivnim ugovorom iz februara, ali je jednostrano odlučila staviti van snage raniji interni sporazum koji se odnosi na dvije naknade. To je uticalo na plaću", kazao je za Radiosarajevo.ba Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH.

Istakao je da će sve ovo imati negativan uticaj na proizvodnju, čim od jutros nema kontinuiteta.

Dodao je da uprava Rudnika najkasnije do sutra do 15 sati mora razriješiti ovo pitanje.

"Održali smo telefonsku sjednicu Predsjedništva Sindikata i donijeli zaključke koje smo predstavili članicama Sindikata, direktoru RMU Zenica i generalnom direktoru Elektroprivrede BiH. Zahtijevamo da se odmah pokrene socijalni dijalog, da se definišu sporna pitanja, da uprava Rudnika odmah stavi van snage jednostranu odluku i isplati plaće u skladu s kolektivnim ugovorom i tim ranijim sporazumom", rekao je Husić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije