! / Zenica traži da bude prvi grad u kojem će građani na izborima glasati elektronski

10. 08. 2019. u 13:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 32

Neposredno poslije Općih izbora u oktobru prošle godine Grad Zenica uputio je inicijativu da se tamo gdje je to moguće uvede sistem elektronskog glasanja već na narednim Lokalnim izborima koji se u BiH održavaju naredne godine.

Pozitivno mišljenje o ovoj inicijativi dala je Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Da Grad Zenica obezbijedi sve što je potrebno da donira Centralnoj izbornoj komisiji, da Zenica bude pilot-projekat. Ovo želimo iz sljedećeg razloga – pogledajte ljude poslije izbora. Glasali su za jedno, a rezultati pokažu drugo. Ovo je jedini način da ljudi budu sretni i zadovoljni, da izaberu koga hoće“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“BHT1” izvještva da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još uvijek nije ponudila mišljenje o ovoj inicijativi, kao ni viši nivoi vlasti u BiH, koji bi morali usaglasati postojeće i donijeti nove zakonske propise.

U Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini podsjećaju da su sa Centralnom izbornom komisijom potpisali sporazum o angažmanu EU stručnjaka na unapređenju samog izbornog procesa u BiH. Cilj ovog projekta, koji uključuje i uvođenje sistema elektronskog glasanja, je da domaće vlasti uz podršku Evropske unije dođu do najoptimalnijeg rješenja u ovoj oblasti, prenosi novinska agencija Patrija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA