Kazna drobilicom: U Zenici uništavaju automobile višestrukih povratnika

Radiosarajevo.ba
Kazna drobilicom: U Zenici uništavaju automobile višestrukih povratnika
U svih deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine vrijedi isti Krivični zakon. Međutim, kantonalna pravosuđa postižu različite rezultate i u prevenciji i u represiji krivičnih djela.

Razlika je očita između dva susjedna kantona - Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, u kojima je razlika u broju stanovnika manja od 50.000.

 

U ZDK-u uništavaju se vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici. Za dvije godine je uništeno 149 automobila, a za 113 se čekaju pravosnažna sudska rješenja. U policiji su, kažu, zadovoljni rezultatima. Načelnik Sektora uniformirane policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Esnaf Buza kaže da je u početku bilo određenih problema, ali danas, nakon dvije godine, policija ima sve manje problema. Policija u Zenici djeluje i preventivno. Mjesecima je pojačano njihovo prisustvo na frekventnim saobraćajnicama, jer su nezadovoljni stanjem sigurnosti.

 

"U tom pravcu, mi smo u proteklom periodu izvršili nabavku više pokretnih, mobilnih uređaja za mjerenje brzine i pojačanim akcijama u zadnjih nekoliko mjeseci mi smo povećali broj prekršajnih naloga", kaže Buza.

 

"U susjednom KS-u kantonalno pravosuđe postiže dosta lošije rezultate, sudeći po statistici, iako isti Krivični zakon važi u svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovdje nema preventivnog prisustva policije, ni na raskrsnici gdje su nedavno stradale dvije studentice", izvještava Emir Skenderagić, novinar Al Jazeere.

 

A broj nesreća je mnogo veći. Prošle godine ih je u ZDK-u evidentirano 4.580, a u KS-u 11.475. U ZDK-u je tokom 2015. godine počinjeno 2.729 prekršaja javnog reda i mira, a u KS-u 6.360. Broj uništenih vozila čiji su vlasnici prekršili zakon se ne može porediti, jer u Sarajevu takva praksa, ne postoji objašnjava komesar MUP-a KS-a Vahid Ćosić.

 

"Što se tiče uništenja, nismo imali. Ali smo imali licitacije, gdje smo, u dogovoru s Općinskim sudom u Sarajevu, pravosnažnim rješenjima oduzeli sredstva izvršenja višestrukih povratnika i zaradili ta sredstva. Ta sredstva su uplaćena u budžet KS-a", dodaje.

 

Al Jazeera nezvanično saznaje da su neka od tih prodatih auta na kraju završila kod istih osoba od kojih su oduzeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije