Zemljište vrijedno 18,3 miliona KM nisu evidentirali u poslovnim knjigama

K.S.
Zemljište vrijedno 18,3 miliona KM nisu evidentirali u poslovnim knjigama
Kantonalno javno poduzeće ZOI '84. dobilo je negativno mišljenje revizora koji su otkrili niz nepravilnosti u poslovanju ovog poduzeća u 2016. godini.

Kao osnovu za negativno mišljenje, revizori su zabilježili da poduzeće nije evidentiralo u poslovnim knjigama zemljište ispod Olimpijskog kompleksa Zetra, čija je procijenjena vrijednost 18.328.800 KM, što je za posljedicu imalo da su imovina i kapital firme potcijenjeni za ovaj iznos.

Revizori su preporučili da se ovo zemljište knjigovodstveno evidentira na poziciji zemljišta i kapitala, jer je KJP ZOI '84 njegov vlasnik.

Potrebno je da Skupština Kantona Sarajevo poduzme aktivnosti u vezi s definiranjem statusa imovine koja je data Društvu na raspolaganje i upravljanje te da Društvo u skladu s tim izvrši odgovarajuća evidentiranja u poslovnim knjigama ili na poziciji materijalne imovine ili na poziciji nematerijalne imovine”, navodi se u revizorskom izvještaju Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Osim toga, utvrđeno je da ZOI '84 je posljednjeg dana prošle godine, iskazao na poziciji datih avansa 505.820 KM, koji se odnose na kupljene prostorije u hotelu Bjelašnica u 2012. godini. Ova imovina nije evidentirana na odgovarajućoj poziciji, već u okviru datih avansa.

KJP ZOI '84 je na osnovu unosa imovine, odnosno početnog priznavanja objekta Opservatorij na planini Bjelašnici za vrijednost od 530.000 KM povećalo prihode, umjesto da je povećalo osnovni kapital, što je imalo za posljedicu da su prihodi i finansijski rezultat precijenjeni, a kapital potcijenjen za ovaj iznos.

Opservatorij na Bjelašnici - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba (Opservatorij na Bjelašnici)

Izvršenim popisom nije utvrđeno stvarno stanje imovine i obaveza, a samim tim nije izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem, kako je propisano članovima 25. i 28. Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Revizori su na osnovu svega navedenog dali negativno mišljenje, jer KJP ZOI '84 ne prikazuje fer i istinito stanje imovine, obaveza i kapitala na dan 31. decembar 2016. godine, kao ni rezultat poslovanja, novčane tokove i promjene na kapitalu za 2016. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije