Željko Komšić primio novoimenovane ambasadore u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić primio novoimenovane ambasadore u BiH
Predsjedništvo BiH / Komšić sa ambasadorima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovanih: ambasadorice Federativne Republike Nigerije za BiH, Modupe Irele, novoimenovanog ambasadora Malija za BiH Alyja Coulibalyja, novoimenovanog ambasadora Australije za BiH Richarda Traversa Sadleira i ambasadora Finske za BiH, sa sjedištem u Zagrebu Kallea Kankaanpääe.

Komšić je istakao da se današnjom predajom akreditiva nastavlja uspješna saradnja između Bosne i Hercegovine i Nigerije, Malija, Australije i Finske s ogromnim potencijalima.

Smatra da dosadašnja saradnja treba da bude još intenzivnija i sadržajnija, ukazavši da u takvim odnosima BiH ima veliki ekonomski potencijal i prirodna bogatstva. U tom smislu je zajednički konstatirano da je od posebnog interesa razvoj u poljoprivrednoj djelatnosti, prehrambenoj industriji, energetici, metalnoj i namjenskoj industriji i turizmu.

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Ambasadorica Nigerije Modupe Irele naglasila je da će za vrijeme mandata uložiti sve napore da budu produbljeni odnosi između dvije zemlje, da će nastojati unaprijediti prijateljske veze između njihovih naroda i učiniti još snažnijim trgovinsko partnerstvo, koje je usporeno zbog pandemije COVID-a 19.

Naglasila je da će kao ambasadorica u Bosni i Hercegovini uložiti sve napore da ponovo oživi, održi i poveća trgovinske i investicijske aktivnosti između dvije zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ambasador Malija je izrazio zahvalnost za učestvovanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Multidimenzionalnoj integrisanoj stabilizacionoj misiji Ujedinjenih nacija u Maliju.

Kankaanpää istaknuo je da je proširenje Europske unije na Zapadni Balkan sukladno političkim i ekonomskim interesima Finske. Podsjetio je da je Finska podržala Strategiju proširenja EU za sve zemlje regije, te je naglasio da će njihovo članstvo u EU i NATO omogućiti mirno, stabilno i sigurno okruženje svim njezinim građanima u budućnosti.

Uz konstataciju da su ekonomski odnosi Bosne i Hercegovine i Finske nedovoljno razvijeni, kako u području vanjskotrgovinske razmjene, tako i u pogledu izravnih stranih ulaganja, sugovornici su se usuglasili da se u narednom razdoblju treba fokusirati na razvitak ekonomskih odnosa dviju zemalja i raditi na povezivanju poslovnih zajednica, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije