Željko Komšić poziva na reformu: Venecijanska komisija o ustavnim sudovima BiH

17
Fena
Željko Komšić poziva na reformu: Venecijanska komisija o ustavnim sudovima BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u svojstvu podnosioca zahtjeva za Mišljenje Venecijanske komisije u vezi s evropskom praksom oko izbora sudija u ustavne sudove, obratio se danas na 139. plenarnoj sjednici Venecijanske komisije.

Razlozi njegovog obraćanja, u kojem je obrazložio elemente iz svoga zahtjeva, odnose se na nepreciznost odredbi Ustava Bosne i Hercegovine koje se tiču minimalnih kvalifikacija za izbor sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, tražeći da se u okviru Mišljenja Venecijanske komisije ukaže na praksu koja prevladava u evropskim zemljama prilikom izbora sudija u ustavne sudove, kako bi se takva praksa koristila i u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da je Ustav Bosne i Hercegovine, kao Aneks IV Daytonskog mirovnog sporazuma, pisan terminologijom anglosaksonskog prava, što otvara prostor za česte proizvoljne i neutemeljene interpretacije samog ustava.

Objavljen trailer horora kojeg je Hollywood odbio zbog uznemirujućih scena

Objavljen trailer horora kojeg je Hollywood odbio zbog uznemirujućih scena

Osim toga, posebno je traženo da Venecijanska komisija u svojim preporukama jasno kaže da li je moguće koristiti etničku pripadnost prilikom popunjavanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na način da se to vrši putem paritetnog etnički utemeljenog izbora sudija.

Predloženo je, također, prilikom izlaganja i diskusije, da Venecijanska komisija u svome mišljenju, odnosno preporukama i zaključku iskaže svoj stav i o tome da li sistem odlučivanja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine može biti etnički i teritorijalno (entitetski) utemeljen, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije