! / Željko Komšić odgovorio Ministarstvu vanjskih poslova Rusije o aferi "Ikona"

15. 01. 2021. u 23:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 169

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kao nedolične i zabrinjavajuće napade Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije na bosanskohercegovačke medije, zbog izvještavanja o aferi "Ikona".

"Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije napadima na integritet bosanskohercegovačkih medija koji su izvještavali o aferi Ikona šalje zabrinjavajuću i nedoličnu poruku koja nije u duhu demokratskih standarda i poštivanja medijskih sloboda.

Bosanskohercegovački mediji imaju pravo pisati i istraživati slučaj koji je zaintrigrirao svjetsku javnost. Bosna i Hercegovina je demokratska država koja neće uskraćivati medijske slobode, ni u kojem slučaju, pogotovo ne zbog toga što se izvještavanje medija ne sviđa političkim dužnosnicima", navodi se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Večeras ranije iz Ministarstva Vanjskih poslova Rusije je saopćeno da Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno, a manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala.

„Uprkos činjenici da je Rusija diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i u nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju senku na Rusiju“, navodi se u saopćenju.

Rusko Ministarstvo navelo je da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao provjerene informacije, umjesto da čekaju zvanični zaključak o ikoni.

„Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i najneprimjereniji, povod za jačanje antiruske propagande“, zaključuje se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (14)