Željko Komšić komentira: Koji su razlozi Schmidtove i HDZ-ove žurbe

38
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić komentira: Koji su razlozi Schmidtove i HDZ-ove žurbe
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Christian Schmidt i HDZ BiH svjesni su toga da će Evropski sud za ljudska prava prihvatiti apelacije Zlatana Begića koju je uputio u Strazburg a odnosi se na nejednaku vrijednost glasa i konstitutivnost kao i toga da bi Ustavni sud BiH također mogao prihvatiti moju apelaciju kada je riječ o proglašavanju neustavnim odredbi koje se tiču vitalnog interesa, a na kojeg se ne mogu pozivati oni koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, smatra član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Evropski sud za ljudska prava nedavno je odbio miješanje Republike Hrvatske u apelaciju Zlatana Begića. Time je najveća pravna instanca u Evropi doslovno poručila da se Hrvatska ne može miješati u unutarnja pitanja BiH, s čime se Schmidt gazeći međunarodno pravo, očito ne slaže. Tu je i apelacija Slavena Kovačevića koja je također jako važna i odluka po njoj proizvodi značajne pravne posljedice", dodaje Komšić.

Slaven Kovačević: Svojim odlukama Schmidt će izvršiti udar na suverenitet BiH!

Slaven Kovačević: Svojim odlukama Schmidt će izvršiti udar na suverenitet BiH!

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Kako kaže, "zato u panici pokušavaju da nametnu izmjene izbornog zakona i Ustava koje će BIH odvesti u dalje podjele."

"Njima je savršeno jasno da su pravo i istina na strani jednakosti svih građana, i zato ne smiju da čekaju te odluke.. Sva žurba koja je obuzela Schmidta i HDZ BiH leži u tome.

Ovdje se radi o tome da se te odluke sudova nastoje preduhitriti, pa se pokušava nametnuti rješenje nakon kojeg ne bi bilo povratka nazad, jer bi tad bilo apsolutno nemoguće implementirati presude iz Strazbura kao ni presude Ustavnog suda BiH, a naročito one iz Strazbura koje idu u korist ideje građanske države.

Ta ideja se nastoji dotući doslovno u sudijskoj nadoknadi", zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (38)

/ Povezano

/ Najnovije