Željko Komšić i Denis Bećirović s ministrom vanjskih poslova UAE: Tema liberalizacija viznog režima

3
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić i Denis Bećirović s ministrom vanjskih poslova UAE: Tema liberalizacija viznog režima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak s ministrom vanjskih poslova UAE u Predsjedništvu BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović su se sastali s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Zayedom Al Nahayanom, a jedna od tema bila je ukidanje viza za ovu zemlju za građane naše zemlje. 

Saopštenje prenosimo u cijelosti

"Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović primili ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Nj.V. šeika Zayeda Al Nahayana

Podcast s Armom: Šaman Ševko Bajić i putovanje kroz mistične drevne tradicije

Podcast s Armom: Šaman Ševko Bajić i putovanje kroz mistične drevne tradicije

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom Nj.V. ministra Al Nahayana, uz konstataciju da su ukupni bilateralni odnosi između BiH i UAE prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da predstavljaju čvrstu osnovu za dalji razvoj saradnje.

Obostrano su izražena očekivanja da će u narednom periodu doći do unapređenja saradnje dvije zemlje na investicijskom i privrednom planu, naročito u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i industrije.

Elmedin Konaković: "Dobili smo ohrabrujuće poruke o ukidanju viza za građane BiH koji putuju u UAE"

Elmedin Konaković: "Dobili smo ohrabrujuće poruke o ukidanju viza za građane BiH koji putuju u UAE"

Nj.V. ministar Nahayan je izrazio interes UAE za ulaganja u BiH i regiju, kako bi se ojačala ekonomska saradnja i unaprijedili odnosi sa prijateljskim zemljama.

Ovom prilikom, iskazao je spremnost UAE da se učine konkretni koraci ka unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dvije zemlje.

U tom kontekstu, Nj.V. ministar Al Nahayan je informisao članove Predsjedništva BiH da će u narednom periodu doći do liberalizacije viznog režima za sve državljane BiH, kako bi mogli putovati u UAE bez viza.

Sastanak s ministrom vanjskih poslova UAE u Predsjedništvu BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sastanak s ministrom vanjskih poslova UAE u Predsjedništvu BiH

Na sastanku je bilo riječi o regulisanju ugovornih odnosa između BiH i UAE, te potrebi da se što prije okončaju formalno-pravne procedure za zaključivanje sporazuma koji su u proceduri, kako bi došlo do realizovanja konkretnih investicija i povećanja robne razmjene.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili uvjerenje da će posjeta Nj.V. ministra Al Nahayana dati snažan podstrek za jačanje ukupnih odnosa BiH i UAE i konkretizovanje saradnje na obostrano zadovoljstvo.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao šef Kabineta Dušan Petrović", navodi se u saopštenju Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije