Željka Cvijanović spustila lopticu i poručila da RS ne želi secesiju

5
A. S.
Željka Cvijanović spustila lopticu i poručila da RS ne želi secesiju
Printscreen / Cvijanović za govornicom

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, izašla je za govornicu nakon što je Milorad Dodik završio svoj govor koji je trajao tačno 60 minuta.

Cvijanović je naglasila da je RS u kontinuitetu bila izložena raznim pritiscima, posebno onih koji su išli ka umanjenju ustavnih nadležnosti.

"Na sceni je bila nelegalna centralizacija zemlje, a u to spada i nametanje odluke o izmjeni Krivičnog zakona BiH od strane Valentina Inzka, kao i brojne sporne odluke Ustavnog suda BiH", dodala je Cvijanović.

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

“Republika Srpska nema namjeru uzurpirati bilo šta što po ustavu pripada nekom drugom nivou vlasti. Ni jedna aktivnost institucija RS ne izlazi i neće izlaziti iz ustavnog okvira, niti će ugroziti ustavom predviđenu raspodjelu nadležnosti“, istakla je Cvijanović.

Nakon čega je "spustila lopticu" na zemlju.

Ovo nije revolucija, mi nismo nikakavi revolucinari ni pobunjenici”, dodala je Cvijanović i još jednom sve strane u Bosni i Hercegovini pozvala na dijalog.

“Smatra se da se jedino vraćanjem u legalne tokove i procese ova kriza može prevazići i tako pomoći Bosni i Hercegovini da normalno profunkcioniše”, dodala je Cvijanović.

Željka Cvijanović - undefined

Printscreen: Željka Cvijanović

Ona tvrdi da dejtonskoj Bosni i Hercegovini nikada nije ni pružena prilika da funkcioniše.

“Činjenica je da su mnoga od nametnutih zakonskih rješenja potvrđena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali to ne mijenja činjenicu da su ta rješenja neustavna. Ne isključujem mogućnost da se neke nadležnosti u BiH objedine, radi bolje prohodnosti za građane, ali to mora da bude rezultat domaćeg dogovora, a ne nametanja. Deklaracija o ustavnim pincipima bi trebala da opredijeli našu namjeru da čuvamo i poštujemo Ustav", podvukla je Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije