Željka Cvijanović se vratila na sjednicu, upravo se obraća pred Vijećem sigurnosti UN-a

8
L. M.
Željka Cvijanović se vratila na sjednicu, upravo se obraća pred Vijećem sigurnosti UN-a
Foto: Printscreen / Željka Cvijanović

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović obraća se pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Tokom obraćanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta Cvijanović je napustila sjednicu Vijeća sigurnosti.

Na početku obraćanja kritikovala je Schmidta navodeći da nije dobio podršku Vijeća sigurnosti, a njegove izmjene i nametnute zakone nazvala je 'diktatorskim'.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

"Njegove odluke naljutile su veliki dio stanovništva. Krivični sudovi su napravili sprdnju od ustava i zakona. Schmidt je na ovom sastanku rekao da ako se budem usudila da osporim njegov izvještaj, da ću dobiti odgovor koji mi se neće svidjeti.

Važno je istači da zvaničnici koji osporavaju demokratski izabrani predstavnici u BiH, optužuju lidere u BiH da usporavamo komunikaciji. OHR guši demokratske procese", kazala je Cvijanović.

Vladavine prava, kako kaže, trebaju se pridržavati i strani dužnosnici koje je optužila da ne postupaju u skladu sa Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom. Kritikovala je i strane suce u Ustavnom sudu BiH.

"Oni dovode do tzv. secesionističke retorike. RS je posvećena teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH", potcrtala je Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije