OHR objavio kompletan izvještaj: Šta će Schmidt sutra govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a?

2
Radiosarajevo.ba
OHR objavio kompletan izvještaj: Šta će Schmidt sutra govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a?
Foto: Dž. K. / Christian Schmidt

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) objavio je Izvještaj koji je Christian Schmidt dostavio generalnom sеkretaru Ujedinjenih naroda, a koji će sutra biti razmatran u Vijeću sigurnosti UN-a. 

Izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidt obuhvata period od sredine oktobra prošle do sredine aprila ove godine. 

Schmidt je u izvještaju, između ostaloga, naveo da vlasti u entitetu RS nastavljaju da podrivaju institucije Bosne i Hercegovine. Naveo je da predsjednik RS Milorad Dodik i njegova retorika i dalje truju, kako je rekao, političku klimu entiteta i države Bosne i Hercegovine.

Denver doživio historijski poraz: Nikola Jokić uz dobru partiju nije mogao da spasi svoj tim

Denver doživio historijski poraz: Nikola Jokić uz dobru partiju nije mogao da spasi svoj tim

Također je naveo da vlasti u RS ne poštuju autoritet Ustavnog suda BiH što, naveo je Schmidt, pokazuje nekoliko njihovih inicijativa da se određene zakonske i ustavne nadležnosti prebace sa državnog na entitetski nivo.

"Secesionistička retorika i djelovanje vlasti RS, odnosno gospodina Milorada Dodika, intenzivirano je u izvještajnom razdoblju. To truje političku klimu u entitetu i cijeloj državi. Vlasti RS kategorički odbacuju autoritet Ustavnog suda BiH, OHR-a i konfrontiraju se prema zapadnim partnerima. Dana 24. aprila, vladajuće stranke u RS potpisale su zajedničku izjavu s konkretnim koracima prema otcjepljenju. Ovo je opasan razvoj događaja", konstatirao je Schmidt, navodeći da Međunarodna zajednica mora zadržati alate kako bi odgovorila na sve ovo.

Schmidt je komentirao period nakon oktobarskih izbora, kazavši da su pojedini nivoi u BiH formirali vlast u rekordnom roku, a da je politički zastoj i nedogovor na federalnom nivou bio evidentan, posebno kada je riječ o Vladi Federacije BiH. To je, naveo je Schmidt, usporilo demokratski put BiH ka Evropskoj uniji.

Analiza promjena Krivičnog zakona koje je donio Christian Schmidt

Analiza promjena Krivičnog zakona koje je donio Christian Schmidt

On se u izvještaju osvrnuo na, kako je rekao, žestoke izjave vjerskih vođa u BiH koje su unijele dodatne tenzije.

Pohvalio je usvajanje budžeta na gotovo svim nivoima u BiH i brzo formiranje Vijeća ministara BiH. Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona, Ustava FBiH i druge zakone koje je nametnuo koristeći bonske ovlasti.

Osvrnuo se i na pitanje državne imovine.

"Namjeravam intenzivirati angažman na državnoj imovini u 2023. godini i pokrenuti stručne konsultacije za pripremu potrebnih zakona za rješavanje pitanja državne imovine", navodi se.

Na izvještaj visokog predstavnika prvi je reagirao predsjednik RS Milorad Dodik, koji je rekao da on poštuje ustavni poredak i da je visoki predstavnik u BiH iznio neistine, te da je njega spomenuo 50-ak puta u negativnom kontekstu.

Dodik je još jednom ponovio da on ne priznaje visokog predstavnika jer nije, kako je rekao, izabran u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Na sutrašnjoj redovnoj šestomjesečnoj raspravi u UN-u o situaciji u BiH, obratit će se predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović

Izvještaj je dostupan samo na engleskom jeziku, a možete ga pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije