Željka Cvijanović: Preziremo pokrete koji promivišu fašizam i nacizam

Fena
Željka Cvijanović: Preziremo pokrete koji promivišu fašizam i nacizam

Predsjednica manjeg bh. entiteta RS Željka Cvijanović ukazala je danas da je važno da se cijeni sloboda u kojoj živimo, te poštuju oni koji su dali svoje živote u antifašističkoj borbi.

„Opredijeljeni smo da bh. entitet RS i dalje razvijamo kao zajednicu i društvo koje počiva na takvim vrijednostima. Osuđujemo sve pokušaje i oblike istorijskog revizionizma, ali osuđujemo i gnušamo se od pojave i bujanja određenih pokreta i grupacija koje promovišu i reafirmišu ono što su bila zla vezana za fašizam i nacizam“, istakla je ona.

Važno je, kazala je, da učimo i mlade generacije i da jačamo njihovu svijest o prošlosti i o važnosti pobjede nad fašizmom.

„Nažalost, svjedoci smo da upravo u onim zemljama, koje nam govore šta da radimo, šta da slavimo i kako da mislimo, bujaju pokreti neonacizma i neofašizma. Ako tome dodamo terorizam, kao globalno zlo, ili činjenicu da jezik diplomatije sve češće uzmiče pred jezikom sile, onda nije teško zaključiti sa koliko izazova je suočen današnji svijet“, tvrdi Cvijanović.

Naglasila je u svom obraćanju da deveti maj 1945. godine predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u svjetskoj istoriji, jer je na taj dan poražena ideologija terora i zla, koja je širom Evrope, ali i cijelog svijeta, iza sebe ostavljala logore smrti, razorene države, gradove i sela, kao i masovne zločine, uključujući i one najmonstruoznije poput genocida i holokausta.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da srpski narod sa ponosom obilježava današnji datum, jer je među prvima narodima u svijetu stao na stranu onih koji su prepoznali nadolazeće zlo koje se nadvilo nad većinom čovječanstva četrdesetih godina prošlog vijeka. 

Istakao je da se nada životu u miru, slobodi i slozi, sa razvijenom ekonomijom. 

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov uručio je odlikovanja za zasluge u antifašističkoj borbi pojedinim učesnicima NOR-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije