Cvijanović: Podrška Sindikatu u traženju većih plata

Fena
Cvijanović: Podrška Sindikatu u traženju većih plata

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjoj Luci da podržava zahtjeve Saveza sindikata za povećanje plaća, kako bi radnici ostali u tom bh. entitetu.

„Kao predsjednica Vlade radila sam upravo na tim stavovima, povećavali smo i penzije, određena socijalna davanja, a određene stvari su provedne na početku mandata nove Vlade“, rekla je Cvijanović novinarima.

I zbog činjenice da radnici odlaze iz RS, kao i da se plaće nisu mijenjale duže vrijeme, lani su, kaže, povećane plaće i u realnom i javnom sektoru.

„Želimo da ohrabrimo poslodavce da vode računa o zaradama u privatnom sektoru“, rekla je Cvijanović, navodeći da je plaća jedan od uslova da aktivna radna snaga ostane na ovim prostorima.   

Iz Saveza sindikata zahtijevaju, posebno od poslodavaca u realnom sektoru, ali i Vlade koja je, kako su saopćili, zadužena da brine o svim zaposlenim u RS, povećanje plaća i poboljšanje uslova rada kako bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva iz tog bh. entiteta.

Entitetska predsjednica je i danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovila kritike na učešće i stavove predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića na sastanku u Berlinu.

Istakla je da nije "ništa drugo ni očekivala jer mnogi vide BiH kao neozbiljnu državu, što pokazuju i pozivom Zvizdiću, koji je u tehničkom mandatu, na taj sastanak“.

„Ne vidim u čije je on ime tamo govorio, koga je predstavljao, posebno znajući odnos BiH prema pitanju Kosova, jer ne postoji saglasnost da priča to što je on govorio“, navela je ona ističući da je to mogao da radi u svoje ili uime neke grupacije, etničke zajednice, ali ne uime cijele BiH, odnosno RS.

Cvijanović je danas učestvovala na vaskršnjem prijemu u Kasarni "Kozara" koji organizuje komanda Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, te navela da je u interesu RS mirna i stabilna RS, ali i BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije