Zelene beretke u Dobrovoljačkoj: Ovu državu je odbranila sirotinja, nikakav pojedinac

Radiosarajevo.ba
Zelene beretke u Dobrovoljačkoj: Ovu državu je odbranila sirotinja, nikakav pojedinac
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dobrovoljačka ulica

Kao i prethodnih godina, pripadnici Udruženja Zelene beretke i danas su se okupili u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu gdje su odali počast saborcima i građanima Sarajeva koji su na tom mjestu stradali prije 25 godina. Ove godine zbog pandemije novog soja koronavirusa broj okupljenih je znatno manji, a na svojoj Facebook stranici jučer su kazali da će ih doći deset koliko je i dozvoljeno.

"Svi trebaju znati da je to dan D za Bosnu i Hercegoinu kada Jugoslovenska armija kao agresor zajedno sa rezervistima Srbima nije uspio zauzeti Predsjedništvo krenuli su izvući Kukanjca i komandu Druge vojne oblasti koju su branioci opkolili u komandi, a ujedno su koristili izgovor "razmjena za zarobljenog predsjednika" ali to im nije uspjelo , branioci su zarobili kompletnu komandu Druge vojne oblasti koja je radi toga izgubila značaj i snagu i preživjela opće rasulo i bili su primorani povući sve svoje snage iz grada i oslobodili smo zarobljenog predsjednika", napisali su na Facebook stranici.

Oni su poručili da iako stotine novinara pokušava izjednačiti agresora i branioce da u tome nisu uspjeli jer je međunarodni sud utvrdio da je kompletna akcija bila usmjerena prema vojnom legitinom cilju, jer je prekršen dogovor i poneseno je kompletno naoružanje, odnosno svi su bili naoružani što je i činilo vojni cilj.

"Ovu državu je odbranila sirotinja, nikakav narodni heroj ili pojedinac, nego puka sirotinja koja je branila samo svoj dom", rekao je Muhamed Švrakić iz Udruženja Zelenih beretki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije