Zdravstveni radnici iz Brčkog u štrajku: Od Vlade traže da im ispuni ova tri zahtjeva

0
FENA
Zdravstveni radnici iz Brčkog u štrajku: Od Vlade traže da im ispuni ova tri zahtjeva
Foto: Fena / Medicinari Brčko

Štrajkački odbor Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Brčko distrikta dostavili su danas Vladi Brčko distrikta minimum svojih potraživanja koje su sveli na tri osnovna zahtjeva.

Štrajkači u zdravstvu traže da se izmjene interni akti JZU "Zdravstveni centar Brčko" kojim bi se regulisali materijalno pravni položaj radnika u toj ustanovi, potom da se poboljšaju materijalno tehnička sredstva, usavršavanja i edukacije kadra radi pružanja kvaliteta usluga pacijentima te se na kraju traži kontinuirani rad radnih grupa u cilju donošenja kolektivnog ugovora.

Predstavnik Štrajkačkog odbora doktor Samir Mujkić rekao je, nakon današnjeg okupljanja zaposlenih ispred brčanske Bolnice, da medicinski i nemedicinski radnici u zdravstvu neće odustati od svojih zahtjeva dok se ne ispune te ustvrdio da će medicinski radnici izvojevati pobjedu u svom putu.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

"Vlada ima nepopustljiv stav. Vlada nudi povećanje plate od deset posto i moram da naglasim da to nije rezultat pregovora i kompromisa, jer su to u startu kandidovali", naveo je Mujkić, rekavši da se kompromis mora navesti na drugim vrijednostima da ne bi došlo do urušavanja zdravstvenog sistema.

Predstavnici Štrajkačkog odbora Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Brčko distrikta najavili su za sljedeću sedmicu, još jednu u nizu, mirnu protestnu šetnju da bi ukazali na težak položaj radnika u brčanskom zdravstvu.

Grad Zenica će iz budžeta izdvojiti 100.000 KM za pomoć rudarima

Grad Zenica će iz budžeta izdvojiti 100.000 KM za pomoć rudarima

Štrajk medicinskih radnika u Brčkom počeo je 13. marta ove godine kad su, zbog loših materijalno tehničkih uslova u kojima se nalaze, tražili poboljšanje kroz 17 zahtjeva.

Uprkos redovnim sedmičnim sastancima, sa predstavnicima lokalne vlasti, do kompromisnog rješenja još nije došlo.

U brčanskoj Bolnici pruža se medicinska zaštita svim pacijentima, kojima je neophodna, i tokom štrajka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije