Sud BiH: Održano ročište u predmetu Zdravko Mamić

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Održano ročište u predmetu Zdravko Mamić
Jabuka TV / Zdravko Mamić

Zdravko Mamić danas se pojavio pred sutkinjom Suda BiH u Sarajevu, gdje se održavalo ročište o njegovom izručenju u Hrvatsku. Mamić je odgovarao na osnovna pitanja o sebi - posjeduje li bh. državljanstvo te protivi li se izručenju Hrvatskoj, a njegova odbrana poručila je da on ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj.

Mamić je rekao da mu je trenutna adresa u Tomislavgradu i rekao je da je državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Dodao je Mamić, kako javlja N1, i da je po zanimanju menadžer u sportu, a ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj jer nema zakonskih uvjeta shodno činjenici da je državljanin BiH.

Mamić je još poručio kako da se radi ''o montiranom procesu'' i da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu. Odluka o izručenju će biti donesena u zakonskom roku, kazali su iz Suda BiH.

Ročištu je prisustvovao i Zoran Mamić, brat Zdravka Mamić i fudbalski trener. Podsjećamo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Mamića su priveli jučer u Međugorju.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić je prošle sedmice nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe, s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i budžet Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, čije državljanstvo posjeduje. Sud u Osijeku naložio je raspisivanje međunarodne potjernice, nakon čega je Republika Hrvatska zatražila od BiH izručenje Zdravka Mamića po sporazumu o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije