ZDK: Pogoršano stanje oboljelog pacijenta, 1.950 osoba u samoizolaciji

Fena
ZDK: Pogoršano stanje oboljelog pacijenta, 1.950 osoba u samoizolaciji
Foto: zdk.ba / Kantonalna bolnica Zenica

Stanje na terenu vezano za širenje bolesti koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu nepromijenjeno je u odnosu na jučerašnji dan, kada je u evidentirana peta zaražena osoba u tom kantonu, kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Adnan Jupić.

"Apsolutno nema prostora za bilo kakvu paniku, ali ima prostora da se svi odgovorno ponašamo", poručio je Jupić, koji je napomenuo kako se u ovom trenutku 1.950 osoba iz tog kantona nalazi u samoizolaciji.

"To je sasvim očekivan podatak. Vjerovatno će se taj broj u budućem periodu uvećati, a to je ono što je također očekivano. Mi trebamo, i mislim da smo i na dobrom putu, da širenje virusa usporimo", kazao je Jupić.

On je napomenuo kako je jedan pacijent, kod kojeg je pogoršano zdravstveno stanje, mada za sada nije i vitalno ugrožen, iz izolatorija prebačen na Odjel za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ). Dvoje zaraženih su bez ikakvih simptoma, a dvoje sa blažim simptomima.

"Pacijent je prebačen u dio bolnice u kojem imamo respiratore, ultrazvuk... Zbog pogoršanja tih nalaza, odlučili smo da bude u tom centru i, ako bude potrebe, da ide na respirator", objasnio je Ednan Drljević, načelnik Odjela za zarazne i infektivne bolesti KBZ-a.

Do sada je, napomenuo je Jupić, uvijek bio problem novac, ali ovog je puta novac osiguran, ali je teško na tržištu pronaći opremu i testove za testiranje više osoba. Trenutno se testiraju samo oni koji imaju simptome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije