Zdenko Mikulić optužen za zločine u Odžaku: Tjerao zarobljenike da pjevaju 'Savom plovi bijeli brod'

9
Radiosarajevo.ba
Zdenko Mikulić optužen za zločine u Odžaku: Tjerao zarobljenike da pjevaju 'Savom plovi bijeli brod'
Foto: Printscreen / Rat u Odžaku

Kantonalni sud u Odžaku potvrdio je optužnicu protiv Zdenka Mikulića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen tokom 1992. godine u tom gradu.

Prema optužnici koju je objavilo Kantonalno tužilaštvo Posavskog kantona, Mikulić se, kao nekadašnji pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Odžaku, tereti da je u od maja do augusta 1992. nanosio velike patnje, povrijedio tjelesni integritet te vršio naročito ponižavajuće postupke prema osobama srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u prostorijama Osnovne škole u Odžaku.

U optužnici koju čine 23 tačke navodi se, između ostalog, da je fizički zlostavljao zarobljenike tako što ih je tukao sam ili s drugim vojnim policajcima pripadnicima svog voda, kao i da je ispitivao neke od zatvorenika, dok je nekima stavljao cijev od pištolja u usta, prenosi Detektor

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Također se navodi da je nesporno imao kontrolu nad 'njemu posebno odanim licima pripadnicima iste brigade', koje su zarobljenici među sobom zvali 'Zdenkin vod' i kojima su na njegov zahtjev morali pjevati prigodnu pjesmu Savom plovi bijeli brod, najbolji je Zdenkin vod.

Osobu po imenu Zdenko Mikulić spominjali su neki svjedoci na suđenju Josipu Toliću, kojeg je Sud BiH osudio na deset godina zatvora za nečovječno postupanje i premlaćivanje srpskih civila zatvorenih u školama u Bosanskom Brodu i Odžaku u periodu od maja do novembra 1992. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije