Zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića upućena krivična prijava

2
Radiosarajevo.ba
Zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića upućena krivična prijava
Foto: EPA-EFE / Ratko Mladić u haaškoj sudnici

U Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu došlo je do veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića, čemu je svjedočila ekipa Mediacentra Sarajevo. 

Sramotno ponašanje pojedinaca dogodilo se za vrijeme trajanja omladinskog kampa, 22. maja 2022. godine, u bašti restorana hotela "Mladost". Inače, ovaj restoran sastavni je dio nacionalnog parka Sutjeska. 

"Nepoznata osoba, u manjem društvu, je u vrijeme ručka, uz gusle počela pjevati pjesmu koja slavi Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS (VRS). "Da srpskom vojskom komanduje … da pred vojskom vazda bude prvi, kad sloboda rađa se od krvi; Da predvodi srpske divizije, hej to je Ratko Mladić, hej đenerale" - neki su od stihova ispjevane pjesme", navodi se u saopćenju Mediacentra Sarajevo.

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Poražavajuća činjenica je da uprava hotela nije napravila ništa da zaustavi ovakvo ponašanje.

Podsjećamo, Međunarodni mehanizam za krivične sudove 8.juna 2021.godine,  pravomoćno je osudio Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, teroriziranja građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Mediacentar Sarajevo je u skladu sa krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini uputio krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, uz priložene dokaze o navedenom događaju.

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uputili su prijavu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju uputili su prijavu o izvršenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Krivičnog zakona Republike Srpske.

Ratko Mladić, odgovoran je za najgore ratne zločine na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Svako veličanje osobe koja je ratni zločinac, koja je odgovorna za genocid, maltretitranje i raseljavanje ljudi zaslužuje osudu i adekvatnu kaznu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije