! / Zbog spornog zakona profesorima na Filozofskom fakultetu ugrožena egzistencija

19. 05. 2021. u 15:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 173

Ukoliko prednacrt Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo postane konačnim zakonom, nastat će pogubne posljedice, upozoravaju s Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Sa odsjeka za psihologiju i sociologiju na nekoliko adresa je poslan dopis u kojem, između ostalog, stoji da je da procesi koji će se otvoriti usvajanjem ovakvog zakonskog rješenja su ireverzibilni, a saniranje štete koju bi oni stvorili zahtijevalo bi dug vremenski period i značajno trošenje postojećih materijalnih i nematerijalnih kapaciteta.

Napominju da, bez ozbiljnih konsultacija sa akademskom zajednicom, predlagač prednacrtom predlaže norme koje direktno ukidaju akademske slobode i određuju standarde koji nemaju naučnu legitimnost i opravdanost.

„Te norme se odnose na nametanje kriterija koji ne samo da nisu izraz akademske slobode, nego ne postoje ni u Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju BiH, te su u direktnoj suprotnosti sa višim zakonskim aktima. Prednacrt Zakona o visokom obrazovanju kao kriterij za naučni rad na univerzitetu uzima komercijalni faktor i vodi se isključivo kvantitativnom metodom procjenjivanja izvrsnosti. To se ogleda u zahtjevu da o izboru profesora i suradnika odlučuju citatne baze najvišeg međunarodnog ranga (član 113.)“, navodi se u dopisu kojeg u ime ova dva odsjeka potpisuju profesori Kenan Šljivo i Jelena Gaković.

Dodaju da se u u ovom kriteriju, najvažnijem za rad univerziteta, derogira naučna suština i mišljenje se zamjenjuje komercijalnom i formalnom važnošću, piše Avaz.

Navode da su profesori na UNSA dovedeni u situaciju da uvjete za izbor u više zvanje mogu steći samo na osnovu onoga što urade izvan naše zemlje.
Ukazali su na nedostatak infrastrukturnih pretpostavki (finansiranje razvoja domaćih časopisa, finansiranje pristupa relevantnim međunarodnim časopisima, podrška međunarodnim naučnim skupovima, stimuliranje sudjelovanja naučnika u međunarodnim skupovima, nabavka literature i informatičke opreme, razvoj edicija iz različitih naučnih oblasti itd.) i sistemske podrške za primjenu nerealno postavljenih uslova, što će, kako kažu, naročito pogoditi generacije asistenata koji su tek na početnom stepenu akademskog napredovanja.

O prednacrtu Zakona o visokom obrazovanju oglasili su se i iz Ministarstva. Navode da su javne konsultacije o ovom dokumentu završene jučer te da će svi prijedlozi i komentari koji su stigli putem Protokola za Ministarstvo biti predmetom analize koju će uraditi radna grupe za izradu nacrta Zakona.

„Nakon kompletiranja procedure, Zakon će biti upućen na Vladu KS, zatim na Skupštinu KS, te će onda zvanično da se otvori javna rasprava u trajanju od mjesec dana. Tokom javne rasprave bit će organizirane tematske debate na koje pozivamo sve zainteresirane interesne skupine da se aktivno uključe“, naveli su iz Ministarstva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)