Zbog ratnog zločina uhapšen Željko Marić zvani „Nindža“

Radiosarajevo.ba
Zbog ratnog zločina uhapšen Željko Marić zvani „Nindža“
Foto: Facebook / Ilustracija

Zbog ratnog zločina počinjenog nad zarobljenim civilima i pripadnicima Armije RBiH, na području Vareša, 1993. godine danas je slobode lišen Željko Marić (1969.), saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičenog Željka Marića, zvanog „Nindža“, rođenog 1968. godine u mjestu Bjelavci, općina Kakanj.

"Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u mjesecu oktobru 1993. godine, kao pripadnik Sedme bojne Vojne policije HVO Vitez, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se osumnjičeni  tereti da je namjerno nanosio fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije