Kantonalni ministar potvrdio: Moguće uvođenje restriktivnih mjera!

Fena
Kantonalni ministar potvrdio: Moguće uvođenje restriktivnih mjera!

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde svakodnevno raste broj oboljelih od koronavirusa, a od jučer su registrovana četiri novoboljele osobe te još jedan smrtni slučaj.

Po riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo dr. Medine Bičo, od posljedica koronavirusa preminula je starija ženska osoba, hronični bolesnik, što je treći smrtni slučaj na području kantona.

Trenutno je na području BPK aktivno ukupno 37 slučajeva, od kojih su tri pacijenta hospitalizirana na klinici Podhrastovi. Ostale inficirane osobe su u kućnoj izolaciji bez ili sa blažim simptomima, dok je ukupno 178 osoba, bližih kontakata, u samoizolaciji.

Obzirom da se epidemiološka situacija u BPK pogoršava, krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva je u stalnom zasjedanju i prate preporuke sa viših nivoa. Apeluju na građane, ali i sve pravne i poslovne subjekte da se pridražavaju mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze.

"Ukoliko dođe do pogoršanja situacije i porasta broja oboljelih, krizni štab bit će primoran donijeti nove restriktivne mjere, ukoliko se važeće naredbe i preporuke ne budu poštivale. Akcenat je najvise na kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove da kontunuirano prati i pojača nadzor nad provođenjem mjera, ali na terenu je evidentno da se mnogi građani i pravni subjekti ne pridržavaju", ističe ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halilović.

Dodao je da su zdravstvene ustanove za sada dobro obezbjeđene sa osnovnom zaštitnom opremom, dezinfekcionim I drugim sredstvima, ali da je trenutno problem što Goražde u ovom trenutku nema izolatorij

"Pokrenuti su koraci i u tom smislu. Mi smo formirali komisijju koja je uputila zahtjev gradskoj upravi za ustupanje Đačkog doma za potrebe izolatorija, a ministarstvo urbanizma je zaduženo da sagleda mogućnosti za adaptaciju ovog objekta", kazao je Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije